Rockall-striden: Irene toner ned konflikten

Brexit skaper usikkerhet for både skotske og irske fiskere i Nordsjøen. Nå vil irske myndigheter tone ned konflikten rundt fiskerettighetene på bankene rundt klippen Rockall. Illustrajsonsbilde: Den skotske tråleren «Scotia Star» ute på feltet/ NTB scanpix Les mer Lukk

– Dialogen fortsetter, sier en talsmann for den irske regjeringen. Skottene har truet med å ta arrest i irske båter nær klippen Rockall.

For drøye to uker siden truet skotske myndigheter med å ta arrest i irske båter. Striden ble utløst etter at et flertall av britene stemte for å forlate EU og unionens felles fiskepolitikk.

Konkret handler konflikten om tilgang til de rike fiskbankene nær klippen Rockall som britene mener tilhører dem. Og så handler det om utnyttelsen av mulige oljereserver på et senere tidspunkt.

– Dialogen om Rockall pågår mellom de irske og skotske myndighetene, skriver Anthony Bates i det irske departementet for landbruk og fiske, til ABC Nyheter.

Han opplyser også at problemet snart vil bli løftet opp på et høyere offisielt nivå av partene.

Irske fiskere har tidligere gitt uttrykk for at de mener konflikten neppe vil bli løst før noen blir tatt av skottene, og saken havner i retten.

Fra irsk side har det også vært ymtet frempå at EU må på banen, noe som kan føre til ytterligere problemer for en britisk avtale om å forlate unionen.

– Den irske regjeringen har hele tiden sagt at saken burde behandles diplomatisk og gjennom dialog. Vi håper at det fortsatt skal være mulig, skriver Bates i en epost.