Norske kommuners Aleris-penger går nå til Trumps milliardærvenn

NORSKE OMSORGSPENGER: Den amerikanske mangemilliardæren Henry R. Kravis, har blitt medeier i norske Aleris, omdøpt til Stendi, på vei til et møte med president Trump 12. januar 2017. Les mer Lukk

Et selskap registrert i Luxembourg og med amerikanske milliardærer blant eierne sitter nå på en fjerdedel av norske omsorgstjenester gjennom Aleris, som skifter navn til Stendi.

Slik har amerikanske multimilliardærer fått tilgang til norske skattekroner: Et nytt storkonsern kontrollerer nå 25 prosent av privat omsorg i Norge.

Det skriver Fagbladet 22. januar om at det norske Aleris-konsernets omsorgsbedrifter er solgt til det angivelig svenske selskapet Ambea.

Angivelig - fordi Ambea eies av det diskrete selskapet Actor S.C.A. i skatteparadiset Luxembourg.

Fagbladet presenterte morselskapet Actor S.C.A. like før jul.

Eierskapet holdes hemmelig, med unntak av de to majoritetseierne; amerikanske KKR og risikofondet Triton Partners.

KKR er et oppkjøpsfond eid av to av USAs mest suksessfulle forretningsmenn, fetterne Henry Kravis og George Roberts. De er henholdsvis USAs 105. og 109. rikeste menn.

Aleris leverer en stor mengde omsorgstjenester til norske kommuner.

Bruker EØS-juss mot arbeidstakere

Fra nå av er Aleris sine omsorgsbedrifter omdøpt til Stendi.

Administrerende direktør er fortsatt Erik Sandøy, som for tiden fronter en rettssak i Oslo Tingrett mot 24 medarbeideres krav om ansettelse.

Sandøy og Stendi insisterer på at EØS-avtalen tilsier at de må kunne være innleide kontraktører.

Lite skatt, mye Trump-støtte

STENDI-EIER: Her er den nye Aleris/Stendi-medeieren Henry Kravis (til venstre), som bidro med over 4 millioner dollar til Donald Trumps valgkamp. Les mer Lukk

ABC Nyheter har også funnet ut at Kravis er en svoren Trump-tilhenger.

Inntektene fra norske kommuner kan dermed bidra til framtidig valgkampstøtte for Donald Trump.

Her er en av milliardærene, Henry Kravis (til venstre) avbildet i avisa Observers nyhetssak i 2015 om at Kravis har skranglet sammen over 4 millioner dollar til Bush' valgkamp.

Sist tilgjengelige regnskap for morselskapet som Fagbladet har fått tilgang til, viser et driftsoverskudd på mer enn to milliarder, men lite gikk tilbake til fellesskapet – ikke mer enn 22.000 svenske kroner.

Til tross for milliardomsetning har Actor S.C.A. verken offentlig kjent ledelse, telefon eller mailadresse, kun den fysisk kontoradressen i skatteparadiset. Også De to fondene eier 50,1 prosent av konsernet.

Begravde Carema-navnet

Fagbladet minner også om Ambeas fortid:

Triton og KKR kjøpte seg inn i det svenske omsorgsmarkedet for åtte år siden. Det var mens Ambea fortsatt opererte under navnet Carema. Like etter oppkjøpet sprakk Carema-skandalen i Sverige, med en lang rekke avisoppslag om alt fra spareplaner der de eldres bleier ble veiet før de kunne byttes til hemmelige bonusprogram for ledere.