SAS-streiken over

SAS-flygernes streik er avsluttet. Partene i konflikten er blitt enige, men det er uklart når flygningene går som normalt igjen.

Siden fredag skal 100.000 reisende ha blitt rammet av streiken, som har ført til rundt 1.000 innstilte flygninger.

Tirsdag ettermiddag spikret pilotene og arbeidsgiveren en avtale som gir lønnsøkninger på 2,2 prosent. Men tirsdag ble anslagsvis 240 avganger innstilt, og avtalen endrer ikke på det. Onsdag ventes trafikken å være i gang igjen, og først torsdag regner SAS med at flytrafikken går som normalt, ifølge direktør Rickard Gustavsson.

– Vi kommer til å begynne med å hente hjem alle passasjerer som sitter fast på charterdestinasjoner, og deretter går vi trinnvis tilbake til det normale, sier han.

Les også: Enighet i SAS – pilotstreik avverget

– Alle er tapere

Forhandlingene mellom Svensk Pilotförening (SPF) og SAS ble gjenopptatt tirsdag etter å ha blitt lagt på is søndag. Flygerne er ikke fornøyd med resultatet, og mener begge parter må ta ansvar for konflikten.

– Vi er alle tapere, men de største taperne er selvsagt kundene. Partene må se hverandre i øynene og spørre seg hvordan vi skal forhandle i fremtiden, sier leder Peter Larsson i SAS-pilotene SPF.

Den svenske riksmekleren kom med et nytt forslag til løsning som de skulle ta stilling til innen klokka 17 tirsdag.

Les også: Alle SAS-fly med svensk pilot parkeres også tirsdag

Arbeidsgiver fornøyd

Et kvarter senere meldte Sveriges Radio at streiken er over.

– Vi er fornøyde med å ha blitt enige om en avtale på 2,2 prosent. Derimot synes vi at det er kjedelig at vi måtte gå gjennom en kostbar og unødvendig streik, sier Mattias Dal, direktør i Svenska Flygbranschen og Transportföretagen i en pressemelding.

SAS-flygere i Sverige har siden fredag streiket med krav om høyere lønn og bedre arbeidsvilkår.

– Vi hadde håpet på mer, men vi lykkes i å finansiere en ny lønnsskala for våre unge piloter. De får en betydelig bedre lønn nå og bedre lønnsutvikling, sier de svenske SAS-pilotenes leder Peter Larsson.

Streiken omfattet ikke fly med norske og danske flygere.

Les også: SAS-streik i Sverige rammer 20.000 passasjerer