Norske filmskapere flagger hjem

For ni av ti av 2015-premierefilmene som valgte å filme i utlandet, er størst del av budsjettet brukt i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Les mer Lukk

I 2013 ble 55 prosent av de norske filmproduksjonene filmet i Norge. I 2015 er andelen økt til 69 prosent.

Filmbransjen har de siste årene vært bekymret for at stadig flere statlige filmstøttekroner legges igjen i utlandet, men nye tall fra Norsk filminstitutt (NFI) viser at utviklingen har gått mot større andel innspillinger i Norge, ifølge Dagsavisen.

– Det er fortsatt en betydelig del av innspillingsdagene til norske filmer som ligger i utlandet, men vi opplever en betydelig nedgang fra «toppåret» 2013. En sterkt svekket norsk krone, vil trolig gjøre det mindre attraktivt å legge innspilling til utlandet i tiden fremover, sier spillefilmkonsulent Sveinung Golimo i NFI.

Les også: Kvinneandelen i norsk film på vei ned

Instituttet har sett på perioden 2011 til 2015 og funnet ut at blant alle premierefilmene disse årene er 28 prosent spilt inn i utlandet, 37 prosent spilt inn i Oslo og Akershus og 35 prosent i resten av landet.

Tallene viser også at selv de filmene som hadde lagt innspillingen til utlandet, fortsatt brukte mer penger i Norge enn der de spilte inn filmen.

For ni av ti av 2015-premierefilmene som valgte å filme i utlandet, er størst del av budsjettet brukt i Norge, ifølge NFI.

Les også: «Snømannen» får tilskudd fra intensivordningen