Kronestykket er blitt til veksel – innebærer det at dens dager er talte?

Kronestykket er blitt vekslemynt. Foto: Berit Roald / SCANPIX Les mer Lukk

Da 50-øringen ikke lenger ble brukt til kjøp, men til veksel ble den trukket tilbake. Nå er én-kroningen i ferd med å nå samme status.

Tidligere denne uken lanserte Norges Bank en ny tusenlapp. Den åttende i rekken, og kanskje den siste. Flere argumenterte for å få den avskaffet, siden bruken av myntenheten ikke er utbredt.

Å fase ut seddelen vil kunne redusere den svarte økonomien har skattedirektør Hans Christian Holte argumentert.

Følger 50-øringen

I motsatt ende finner vi kronestykket. I fjor var det 861,6 millioner av dem i omløp. Ni år tidligere var det 911,8 millioner kronestykker i omløp, men det inkluderte den gamle utgaven.

I Norge har vi i dag fire forskjellige mynter. Krona, femmer'n, tieren og 20-kroningen. Sju år etter at 50-øringen ble trukket fra markedet, oppstår spørsmålet om også én kroningen kan forsvinne.

Direktør for kontante betalingsmidler Leif Veggum i Norges Bank har fått spørsmål fra ABC Nyheter om fremtiden til denne minste av våre myntenheter. Han viser 50-øringen. Da den ble trukket tilbake i 2012 var det fordi den ikke lenger sirkulerte som betalingsmynt.

– Den ble utlevert som veksel i butikker, men ble i liten grad brukt i nye betalinger. Dette ga et stort behov for å tilføre nye mynter som kunne brukes som veksel, og antall 50-øremynt i omløp vokste kraftig for hvert år. Konklusjonen var at 50-øremynten ikke lenger var en relevant betalingsmynt, og at den burde trekkes tilbake, skriver han i en e-post.

Dermed ble reglene for hvordan vi runder opp og ned endret fra nærmeste halve krone eller hele krone, til nærmeste krone.

Les også: Norges Bank: Gjeldsveksten bremser opp

Mange i omløp, men

Nå er det tegn i tiden som tyder på at vi begynner å nærme oss tilsvarende med kronestykket.

– Vi har over tid sett en tilsvarende utvikling med økning i mengden i omløp. Det kan gi grunn til å stille spørsmål ved om også 1-kronen primært er blitt en vekselmynt som ikke brukes i nye betalinger, skriver han.

Likevel er det ikke så opp i dagen som det var for 50-øringen. For mens spranget ikke var så langt opp til kronestykket, er det desto lenger til neste myntenhet - femmeren, eller kumlokket som den en gang het.

Avrunding anses å være en for kraftig endring, så det foreligger ingen planer i dag om å fjerne 1-kronemynten. I 2018 var det heller ikke noen vesentlig økning i mengden 1-kronemynt i omløp, så det er grunn til å se om utviklingen fortsetter, skriver direktøren.

Dermed føler han det heller ikke naturlig i å spekulere i om, og eventuelt, når kronestykket vil bli fjernet.