Tusenlappen har fått ny drakt

Torsdag lanserer Norges Bank den nye 1000-kroneseddelen. (Foto: Norges Bank)
Torsdag lanserer Norges Bank den nye 1000-kroneseddelen. (Foto: Norges Bank)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye 1000-kroneseddelen ble innført torsdag. Med det er den nye seddelserien komplett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Motiv av Edvard Munch er byttet ut med en bølge på åpent hav. På baksiden av den nye seddelen kan man se havet strekke seg ut i horisonten.

– Bølgen forteller oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss framover, forteller Norges Bank om motivvalget.

Havet er valgt fordi det har vært grunnlag for Norges rikdom, vår kontakt med omverden og vår framtidsoptimisme.

– Havet gir oss utfordringer, gode opplevelser og en horisont å rette blikket mot – mot det uendelige, og mot det ukjente, reflekterer Norges Bank poetisk.

Aktuelt: Stortinget sier bestemt nei til kontant-krav

Gyldig i ett år

Øverst til høyre på seddelen er det en lundefugl. Hodet av lundefuglen samt valørtallet er brukt som vannmerke på samtlige seddelvalører.

Den nye seddelserien er altså nå ferdigstilt. Ny 100- og 200-kroneseddel ble innført i 2017, og året etter kom ny 50- og 500-kroneseddel. Kirsten Flagstad og Kristian Birkeland ble erstattet av torsk og vikingskip. Seddelrekken prydes videre av seilskuter, fyrtårn og bølger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den utgående tusenlappen kan fortsatt brukes i butikker i ett år fra dagens dato. Deretter har man i ti år muligheten til å få vekslet den inn hos Norges Bank.

Forlater argument: Kallmyr vil ikke si hva han mener om at Vy dropper kontanter

Bakgrunn: Vy dropper kontanter – Trolig helt i grenseland juridisk

Sikrere mot forfalskning

Ny teknologi med bedre muligheter for forfalskning var bakgrunnen for at Norges Bank lanserte nye sedler. Den nye serien har bedre sikkerhetselementer enn den forrige, som kom på slutten av 1990-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Seddelforfalskning er heldigvis lite utbredt i Norge. Men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at forfalskning blir et problem, opplyser Norges Bank.

Loven er klar: – Det skal ikke være lov å nekte kontanter

Foreslo å fjerne tusenlappen

Spøkefullt er det hevdet at bare kriminelle og pensjonister bruker tusenlappen. Selv offentlige etater har ment at tusenkroneseddelen ikke lenger bør ha en plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattedirektør Hans Christian Holte har argumentert for at vi vil kunne redusere den svarte økonomien hvis seddelen ble faset ut.

Til og med Finansdepartementet sendte for noen år siden ut høringsforslag om å fjerne seddelen. Men Norges Bank mener det er nødvendig å ha tusenlappen som betalingsmiddel.

Er det fremdeles behov for kontanter? skriver Norges Bank på sin nettside med spørsmål og svar om seddelbyttet.

– Verdien av sedler og mynter i omløp har vært stabil de siste ti årene, og så lenge publikum fremdeles etterspør kontanter, er det Norges Banks ansvar å produsere sedler og mynter som er sikre og funksjonelle, skriver banken.

Utrolig historie: Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder