Økonomiske reformer på trappene i Kina

En kvinne går forbi en plakat med påskriften «Den kinesiske drømmen». Denne uka er kommunistpartiets sentralkomité samlet. Les mer Lukk

Modernisering og forbedring står på agendaen når sentralkomiteen i Kinas kommunistparti holder møte for å peke ut veien videre for landet.

Sentralkomiteens møte går over fire dager denne uka, i en situasjon hvor innbyggere i Hongkong demonstrerer for demokrati og Kinas økonomiske vekst er på sitt laveste på flere tiår.

– Forventningen på dette møtet er at man skal forsøke å åpne opp økonomien litt og gjøre den mer markedsvennlig, sier Gustav Sundqvist, Kina-ekspert og forsker i statsvitenskap ved Mälardalens högskola i Sverige.

Ifølge nyhetsbyrået Nye Kina er agendaen for møtet hvordan kinesisk styresett kan opprettholdes og forbedres samt moderniseres.

Sentralkomiteens plenumssamlinger har historisk vært svært viktige. Beslutningen om å dreie Kina mer fra planøkonomi til markedsøkonomi ble for eksempel tatt på en slik samling, nærmere bestemt under den 11. sentralkomiteens tredje plenumssamling i 1978.

Ifølge Sundqvist vil økonomi trolig stå sentralt under plenumssamlingen denne uka.

– Kinas økonomi har flere utfordringer, og det skaper uro når man ser at den økonomiske veksten faller, sier han.

Handelskrigen mellom Kina og USA er en viktig årsak til nedkjølingen.