Norsk interesse for fransk matkasteforbud

Franske matvarekjeder får ikke lenger lov til å kaste usolgt mat, men må gi den til veldedighet eller sørge for at den blir til dyrefor. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Frankrike pålegger de store matvarekjedene å sørge for at usolgte matvarer ender opp som mat for mennesker eller dyr.

Veldig spennende, mener Matvett, som jobber med å redusere matsvinn i Norge.

Loven ble enstemmig vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen torsdag. Nå må supermarkedene donere usolgt, men fortsatt spiselig, mat til veldedighet, eller sørge for at kassert mat går til dyrefor.

– Vi syns dette er et veldig bra og spennende tiltak, men vi representerer hele matbransjen i Norge og vi vet ikke hvordan alle ledd der stiller seg til en eventuell innføring av en slik ordning her til lands, sier kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett AS til NTB.

Matvett eier og driver ForMat-prosjektet som skal bidra til å redusere matsvinnet i Norge med 25 prosent innen utløpet av 2015.

For drøyt to uker siden var de med da regjeringen og matbransjen undertegnet en intensjonsavtale om å jobbe for å redusere matsvinn.

Den nye loven ble enstemmig vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen torsdag, og den pålegger supermarkedene å donere usolgt men fortsatt spiselig mat til veldedighet, eller sørge for at kassert mat går til dyrefor.

Alle de store matvarekjedene i Frankrike må heretter inngå kontrakter med veldedige organisasjoner som skal formidle de usolgte matvarer til dem som trenger det.

Hver franskmann kaster mellom 20 og 30 kilo mat i året, og til sammen blir dette mat for nærmere 170 milliarder kroner.

Den franske regjeringen har tatt mål av seg til å halvere mengden mat som kastes innen 2025.

I Norge kastet vi i fjor i gjennomsnitt 46,3 kilo matvarer hver, til sammen 231.000 tonn mat til en verdi av rundt 12 milliarder kroner.