Bankenes lønnsomhet øker

DNB bedret lønnsomheten sin i første halvdel av 2013. Foto: DNB Les mer Lukk

Lønnsomheten øker i tre av landets største banker fordi de tar seg bedre betalt for boliglån, samtidig som de betaler mindre for å hente inn penger. Forbrukerrådet mener den økte inntjeningen skyldes for lite konkurranse.

Nordea og Handelsbanken meldte onsdag om bedre inntjening på bankvirksomheten i Norge. DNB kan også vise til sterk vekst. Veksten skyldes nesten utelukkende bedre fortjeneste på utlån og innskudd, skriver Dagens Næringsliv.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities mener bankene knapt noen gang tidligere har tatt seg så godt betalt for vanlige banktjenester som nå.

Les også: – Norske banker tjener penger ved å skru opp prisene

– Bankene kan ha en rettskaffen grunn til å øke fortjenesten fordi de må sette til side mer kapital og forberede seg på et strengere regelverk. Men nå er den blitt så god at det ikke er grunn til å holde igjen på kredittveksten, særlig til boliglån, sier Ringholm.

Les også: – Nå må dere kutte utbyttet til aksjonærene, DNB!

Forbrukerrådet mener økt konkurranse er det som trengs.

– Høye marginer skyldes manglende konkurranse i bankmarkedet, mener fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen.

Forbrukerrådet har lenge oppfordret folk til å bytte bank oftere. Jensen mener det er på tide at myndighetene finner ut hvordan det kan bli enklere å bytte bank, på samme måte som det i dag er lett å bytte telefonabonnement.