Krisen sprer seg mot Frankrike

Frankrikes president Nicolas Sarkozy kjemper hardt for å beholde landets øverste kredittvurdering (foto:Reuters/Scanpix). Les mer Lukk

Gjeldskrisen i eurosonen sprer seg som ild i tørt gress. Lånekostnadene skyter i været også for Frankrike og Spania, og investorer tror eurosonen splittes opp.

Fakta om Frankrikes økonomi  
* Økonomisk vekst i 2011: 1,6 prosent (Målsetting: 2,0 prosent)

* Underskudd: 5,8 prosent av BNP

* Statsgjeld: 85,4 prosent av BNP

* Arbeidsledighet (februar 2011): 9,6 prosent.

– Finansmarkedene priser nå inn en oppsplitting av eurosonen, sier Richard McGuire i Rabobank til Financial Times.

Tilliten til politikerne i eurosonen er borte. Derfor rammes nå både Spania og Frankrike av økte lånekostnader.

Europeiske børser fortsatte å falle fredag, og frykten er stor for en ytterligere forverring av krisen.

– Spredningen til nye land er svært urovekkende. Men enda mer urovekkende er hastigheten på det som nå skjer, sier Sony Kapoor i tankesmia Re-Define til NTB.

Forverres

I Frankrike øker frykten for høyere renter og en nedgradering av landets kredittverdighet. President Nicolas Sarkozy kjemper en innbitt kamp for å beholde den øverste AAA-vurderingen.

– Alle venter at situasjonen forverres. Det er svært viktig at Frankrike ikke blir nedgradert. Skjer det, går vi over i en neste og enda mer alvorlig fase av krisen, sier Kapoor.

– Den europeiske sentralbanken må da umiddelbart inn med voldsom tyngde. Nå har eurolederne noen uker på seg til å finne en løsning for å redde eurosonen. Men dersom Frankrike blir nedgradert, er det snakk om dager, mener han.

EFSF-nedgradering

Dersom Frankrike blir nedgradert, vil det også trolig være spikeren i kista for en ny presidentperiode for Nicolas Sarkozy, som allerede sliter i tung motbakke. Men mer alvorlig er det at også eurosonens midlertidige krisefond EFSF da vil miste sin topprating.

– Frankrike er svært viktig fordi landet sammen med Tyskland er hovedbidragsyter til EFSF. Det er svært alvorlig om krisefondets AAA-vurdering nedgraderes, siden redningsmodellen for å skape stabilitet i eurosonen da havarerer, forklarer Kapoor.

Krangel

Etter hvert som nervøsiteten hos Frankrike stiger, har krangelen mellom Paris og Berlin om en sterkere innblanding fra Den europeiske sentralbanken økt. Frankrike vil ha ECB inn, men Tyskland stritter imot. I hvert fall utad. Sony Kapoor mener den tyske regjeringen i det stille støtter at ECB går inn tyngre, mens landet utad sier det motsatte.

– Dette for å opprettholde presset på landene i problemer om å gjennomføre reformer. Men også på grunn av sterk motstand både i Forbundsdagen og blant tyske velgere, sier han.

Årsaken til økte lånekostnader også for Frankrike og Spania er totalt fravær av tillit, ifølge Phillip White ved Centre for European Reform i London. Han mener eurosonen vil splittes opp dersom ikke Tyskland bøyer av i striden om ECB.

Draghi avviser

– ECB er den eneste som kan holde eurosonen sammen mens strukturelle reformer kommer på plass, sier White til NTB.

Men ECB-sjef Mario Draghi avviste fredag at sentralbanken kan redde eurosonen, og sa at press om å gjøre det kan undergrave bankens tillit.

Senere fredag skulle Italias nyutnevnte statsminister Mario Monti gjennom en ny tillitsvotering i nasjonalforsamlingen etter at han dagen i forveien la fram regjeringens nye spareplaner. Til uka reiser Monti for møter med både EU-president Herman Van Rompuy og med Angela Merkel og Nicolas Sarkozy.

Les flere nyheter