USA advarer mot kinesisk forslag om våpenhvile i Ukraina

En talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, advarer mot et kinesisk forslag om våpenhvile i Ukraina og mener at det bare vil gi Russland anledning til å befeste sine erobringer i landet. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

USA ser med stor bekymring på at Kina forsøker å posisjonere seg som fredsmekler mellom Ukraina og Russland, sier en talsmann.

En talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd sa torsdag at det vil være positivt dersom Kinas president Xi Jinping tar en prat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Det vil være en svært god ting dersom de to snakker sammen. Vi støtter og har støttet slik kontakt, sa John Kirby.

Xi besøker i neste uke Moskva, men Kirby advarte fredag mot det kinesiske forslaget om en våpenhvile i Ukraina og mener at det bare vil tjene Russland.

– Vi støtter ikke oppfordringene til våpenhvile nå, sa han.

– En våpenhvile nå vil være det samme som en ratifisering av de russiske erobringene, sa Kirby.

– Russland vil stå fritt til å bruke en slik våpenhvile til å ytterligere befeste sin stilling i Ukraina, til å bygge opp igjen styrkene sine slik at de kan starte nye angrep senere når de måtte finne det for godt, sa han.

– Vi tror ikke at dette vil være et steg mot rettferdig og varig fred, sa Kirby.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere hevdet at Beijing mangler troverdighet som fredsmegler i Ukraina ettersom de ikke har fordømt den russiske invasjonen.

Zelenskyj har derimot stilt seg mer åpen til deler av den kinesiske fredsplanen.