Sør-Korea skjøt varselskudd etter at Nord-Korea sendte droner over grensen

I 2017 ble flere nordkoreanske droner observert i sørkoreansk luftrom. Her er en av dem stilt ut i forsvarsdepartementet i Seoul. Les mer Lukk

For første gang siden 2017 har nordkoreanske droner krenket sørkoreansk luftrom, ifølge lokale medier. Sør-Korea har svart med varselskudd.

Hendelsen førte til at Sør-Korea skjøt varselskudd og sendte både kampfly og helikoptre på vingene. I tillegg ble flytrafikken innstilt på landets to største lufthavner, Gimpo og Incheon, i om lag en time.

Enkelte av dronene skal ha nærmet seg luftrommet over hovedstaden Seoul.

Ifølge sørkoreanske medier forsøkte militæret å skyte ned dronene, men det er uvisst om de lyktes, eller om dronene fløy tilbake til Nord-Korea.

Fly styrtet

Ett av de sørkoreanske krigsflyene, en KA-1, skal senere ha styrtet i Hoengseong-området nord i landet, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

– Forsvaret vårt oppdaget et nordkoreansk ubemannet flyobjekt i luftrommet ved Gimpo klokka 10.25, skriver den sørkoreanske generalstaben i en uttalelse mandag.

En professor ved Universitetet for nordkoreanske studier i Seoul, Yang Moo-jin, sier at det er første gang fly er blitt innstilt i Sør-Korea som følge av nordkoreanske droner.

Trolig spionasje

Han tror dronene ble sendt ut for å spionere.

– Tatt i betraktning Nord-Koreas dårlige nivå i droneutvikling, er det usannsynlig at de er i stand til å utføre droneangrep slik de brukes i moderne krigføring, sier han.

Det er første gang på fem år at nordkoreanske droner er observert i sørkoreansk luftrom. Den siste tiden at Nord-Korea gjennomført en rekke våpentester, blant annet av landets kraftigste interkontinentale ballistiske rakett.

Fredag prøveskjøt landet to ballistiske kortdistanseraketter i enda en våpentest.