Hultqvist: – Gotland viktig for å holde Østersjøen åpen i en eventuell konflikt

Sverige har styrket sitt militære nærvær på Gotland etter Russlands invasjon av Ukraina. Les mer Lukk

Gotland og forsvaret i Østersjøen var hovedtema under det nordisk-baltiske forsvarsministermøtet på Gotland fredag, med krigen i Ukraina som bakteppe.

– Det handler til syvende og sist om vår felles strategiske posisjon og vår rolle og oppgave med å forsvare åpne sjøveier og fri transport, sier Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist (S).

Han understreker viktigheten av sjøtransport av forsyninger til de nordiske og baltiske landene.

Styrket forsvarssamarbeid

Gotland vil få en strategisk viktig rolle i å forsvare åpen sjøtransport i Østersjøen dersom det bryter ut konflikt i regionen, ifølge forsvarsministeren.

I april bevilget den svenske regjeringen 1,6 milliarder kroner til å modernisere den militære infrastrukturen på Gotland som følge av Russlands angrepskrig i Ukraina og den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen.

Allerede i januar sendte Sverige ekstra soldater og forsvarsutstyr til Gotland for å styrke øyas forsvarsevne etter flere sikkerhetshendelser. Russiske landingsfartøyer hadde blant annet seilt i Østersjøen, og russiske kampfly hadde krenket svensk luftrom.

Det nordisk-baltiske forsvarsministermøtet fredag handlet i hovedsak om hvordan landene skal samarbeide om forsvaret av Østersjøen når Sverige og Finland blir medlemmer av Nato.

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist (S) understreket under ministermøtet på Gotland viktigheten av Østersjøen for nordisk og baltisk sjøtransport i en eventuell konflikt. Les mer Lukk

Blir viktigere for Norge

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) var til stede under møtet. Han sier Østersjø-regionen vil bli enda viktigere for Norge etter den skandinaviske Nato-utvidelsen.

– Når Sverige og Finland blir medlem av Nato, blir det nordiske samarbeidet enda viktigere. Det som skjer i Østersjøregionen, vil få større betydning, sier Gram til NTB etter møtet.

– Vi har vårt hovedfokus i nord, men det som skjer i Østersjøen, blir stadig viktigere, også for Norge, sier han.

Forsvarsministrene fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Estland, Latvia og Litauen deltok på møtet.