USA har gjennomført B-52-raid med skarpe våpen over svensk territorium

U.S. Air Force B-52-fly har i løpet av torsdagen gjennomført flere øvingstokt i svensk luftrom, bekrefter det svenske forsvaret.
U.S. Air Force B-52-fly har i løpet av torsdagen gjennomført flere øvingstokt i svensk luftrom, bekrefter det svenske forsvaret. Foto: Kim Hong-ji / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som Russland sender krigsfly lastet med hypersoniske våpen til Kaliningrad, trener amerikanske bombefly med skarp ammunisjon i svensk luftrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er første gang siden vi begynte å øve med Bomber Task Force at det er brukt skarp ammunisjon, bekrefter pressesekretær i det svenske forsvaret, Erik Karlsson, til Aftonbladet.

Det strategiske bombeflyet B–52 har svært lang rekkevidde og kan frakte opp til 31.750 kilo bomber og missiler.

– Det er sluppet en rekke bomber mot simulerte bakkemål

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Ints Kalnins / Reuters
Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Svenske bakkestyrker øvde torsdag sammen med amerikanske bombefly over svensk territorium på å bekjempe bakkemål med skarp ammunisjon.

– Det er sluppet en rekke bomber mot simulerte bakkemål ved Vidsel skytefelt, opplyser det svenske forsvaret.

De amerikanske bombeflyene ble eskortert inn i svensk luftrom av Gripen-fly og typen bomber amerikanerne slapp er GBU-31, skriver den svenske avisen.

Sveriges forsvarsminister: – Vi sender et signal til Russland

– Dette er en del av den typen sikkerhetsforsikringer som vi har i denne perioden nå når vi venter på å få fullt NATO-medlemskap. I denne situasjonen er det vi sender et signal til Russland, så enkelt er det, sier forsvarsminister Peter Hultqvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen to US Air Force B-52 Stratofortress-bombefly skal ha forlatt sin base i i Nord-Dakota og fløyet over Atlanterhavet i løpet av natten.

Ifølge svenke medier passerte de langtrekkende bombeflyene også norsk luftrom.

Fire B-52 på vei til Europa

USA utplasserer sine B-52 atombombefly ved Russlands dørstokker mens spenningen øker mellom Moskva og Washington, skriver eurasiantimes.com.

Ifølge lokale russiske mediers rapporter og spekulasjoner på sosiale medier, er det ventet fire amerikanske strategiske bombefly å ankomme Europa i løpet av de kommende dagene.

Saken oppdateres

Video: Norske kampfly drilles med B-1 bombefly i norsk luftrom