Rotterdam har sagt ja til å demontere historisk bro for å få plass til Jeff Bezos nye yacht

Koningshaven bro i Rotterdam skal demonteres så Jeff Bezos får passere med yachten sin. Les mer Lukk

Den 127 meter lange yachten kommer seg ikke forbi den historiske brua som har omtrent 40 meter klaring. Nå skal landemerket demonteres så Amazon-grunnleggerens yacht kan passere.

Den amerikanske supermilliardæren Jeff Bezos' 127 meter lange yacht med tre master er for tiden under bygging i den nederlandske byen Rotterdam.

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos.

Men det er en utfording.

Yachten vil nemlig være for stor til å komme seg ut av byen sjøveien, da Rotterdams landemerke Koningshaven bruen, med en klaring på knapt 40 meter, står i veien. Det melder The NL Times, som siterer den nederlandske avisa Rijnmond.

Også New York Post omtaler saken.

Vil ta to uker

Bezos og båtprodusenten Oceano har derfor bedt styresmaktene i Rotterdam om de midlertidig kunne demontere broen, mot at de fikk kostnadene dekket.

Den historiske brua som av de lokale kalles «De Hef» var et av de første landemerkene i Rotterdam som ble restaurert etter at byen ble bombet under andre verdenskrig. Den ble foreldet etter at en tunnel ble bygget for togtrafikk i 1993, men innbyggerne har nektet å rive brua, og den har derfor blitt et nasjonalt landemerke, skriver avisen.

Å ta fra hverandre og sette sammen den midtre delen av broen er forventet å ta mer enn to uker.

Bezos’ superyacht vil være en av de største seilfartøyene som noen gang er laget i Nederland, følge Bloomberg.

– Svært viktig for byen

Etter en restaurering i 2017 lovte byen å aldri ta broen fra hverandre igjen. Dette løftet bryter de for Amazon-grunnleggeren.

Årsaken skal være at byen mener det vil være bra for sysselsettingen i byen å tilrettelegge for Jeff Bezos’ yacht.

– Fra et økonomisk perspektiv og opprettholdelse av sysselsettingen, anser kommunen dette som et svært viktig prosjekt. I tillegg har Rotterdam også blitt erklært som Europas maritime hovedstad. Skipsbygging og aktivitet innenfor den sektoren er derfor en viktig bærebjelke i kommunen, sier kommunal prosjektleder Marcel Walravens til avisa Rijnmond.

Demonteringsplanene har naturligvis skapt reaksjoner. Blant annet har Ton Wesselink i Rotterdam Historiske Forening uttalt at det må finnes grenser for hva man gjør med byens arv, og lokalpolitiker Stephan Leewis skrev på Twitter at han mente det å bøye seg for Bezos var å gå en «bro for langt».