«Verdens mektigste kvinne» har gitt bort to norske bistandsbudsjetter

MacKenzie Scott, tidligere MacKenzie Bezos, er blant verdens rikeste kvinner og ble nylig kåret til verdens mektigste kvinne av magasinet Forbes. At hun har lovet å gi bort hele gigantformuen til gode formål vekker oppsikt og skaper debatt.
MacKenzie Scott, tidligere MacKenzie Bezos, er blant verdens rikeste kvinner og ble nylig kåret til verdens mektigste kvinne av magasinet Forbes. At hun har lovet å gi bort hele gigantformuen til gode formål vekker oppsikt og skaper debatt. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB

Da MacKenzie Scott skilte seg fra Amazon-gründer Jeff Bezoz, fikk hun med seg en gigantisk formue. 51-åringen, som nylig ble kåret til verdens mektigste kvinne, vil gi bort alt.

Hun bor i Chicago med mann og barn. Ektemannen er kjemilærer på en lokal skole. Ikke så veldig oppsiktsvekkende, egentlig. Det som er uvanlig ved denne historien, er at romanforfatteren rett før jul ble kåret til verdens mektigste kvinne. Plassen på maga sinet Forbes årlige liste overtok MacKenzie Scott etter Angela Merkel, Tysklands nylig avgåtte forbundskansler. Så hvorfor mener det anerkjente magasinet at 51-åringen med litteraturutdannelse fra Princeton har mye makt?

Forbi hun har en enorm formue – som hun vil gi bort til gode formål.

I løpet de to siste årene har hun gitt bort rundt 80 milliarder kroner. Det tilsvarerer to norske bistandsbudsjetter. Forbes vektlegger i sin kåring av Scott som verdens mektigste kvinne at hun – i motsetning til mange andre milliardærer som gir penger til gode formål – i stor grad støtter organisasjoner som arbeider for forandring og sosial rettferdighet. Det ser nemlig ut til at Scott, som i 2020 ble rangert som verdens rikeste kvinne, er kritisk til ulikheten i verden.

– Vi prøver å gi vekk en formue som ble muliggjort av et system som trenger forandring, sa hun et intervju i 2021.

– Gir til safen er tom

Scott ble i 2020 rangert som verdens 22. rikeste person av Forbes. Magasinet anslo da formuen hennes til å være på drøyt 500 milliarder kroner.

Forklaringen på at hun har en slik enorm pengebinge, er at Scott fikk en fjerdedel av Amazon-aksjonene til sin tidligere ektemann Jeff Bezos da de to skilte lag i 2019. At hun fikk en såpass stor andel var ikke tilfeldig. På 90-tallet ble Amazon drevet fra parets garasje, og Scott spilte en vesentlig rolle i selskapets etableringsfase.

Men etter 25 års ekteskap skilte altså Bezos og Scott seg, og ikke lenge etter tok firebarnsmoren et oppsiktsvekkende valg: Hun annonserte at hun ville gi bort hele formuen, til gode formål.

«Jeg har uforholdsmessig mye penger å dele. Min tilnærming til filantropi vil være gjennomtenkt. Det vil ta tid og krefter og omsorg. Men jeg vil ikke vente. Og jeg holder på til safen er tom» skrev Scott da hun signerte The giving pledge i 2019.

The Giving Pledge er et initiativ startet i 2009 av blant annet Bill Gates hvor andre milliardærer oppfordres til å gi bort minst halvparten av sin formue til veldedige formål i løpet av sin levetid. Også Scotts nye ektemann, kjemilæreren Dan Jewett, har signert The Giving Pledge etter at de ble gift i fjor.

700 organisasjoner

Siden 2019 har den prisvinnede romanforfatteren gitt bort rundt 80 milliarder kroner til mer enn 700 forskjellige organisasjoner som blant annet jobber for likestilling, mot diskriminering eller for utdanning. De fleste som mottar penger fra Scott, får ikke noe forvarsel. Organisasjonene mottar som regel bare en epost med beskjed om at de kommer til å motta støtte. Summene varierer, men ligger ofte på rundt 10 millioner dollar per organisasjon.

Scott, som også støtter organisasjoner som jobber med utvikling i fattige land, gir sjelden intervjuer. Men hun skriver jevnelig bloggposter på plattformen Medium. Sommeren 2021, i forbindelse med at hun ga bort rundt 24 milliarder kroner til 286 forskjellige organisasjoner, skrev hun blant annet dette i en bloggpost:

«Over 700 millioner mennesker globalt lever fortsatt i ekstrem fattigdom. For å finne løsninger drar vi alle nytte av innsikt på bakken og mangfoldig engasjement, så vi prioriterte organisasjoner med lokal forankring, fargede ledere og et spesifikt fokus på å styrke kvinner og jenter.»

Det er få store og kjente hjelpeorganisasjoner som får støtte fra Scott, men ofte mindre lokale organisasjoner. Blant bistandsorganisasjonene som har fått støtte fra verdens rikeste kvinne, er flere organisasjoner basert i Afrika, som African Leadership Group , Amref Health Africa og Ubuntu Pathways.

Organisasjonen Amref, med hovedkontor i Kenya, er en av hjelpeorganisasjonene som har mottatt støtte fra Mackenzie Scott. Bildet viser organisasjonens toppsjef, Githinji Gitahi (til venstre), på prosjektbesøk i Turkana i Kenya. Foto: Amref
Organisasjonen Amref, med hovedkontor i Kenya, er en av hjelpeorganisasjonene som har mottatt støtte fra Mackenzie Scott. Bildet viser organisasjonens toppsjef, Githinji Gitahi (til venstre), på prosjektbesøk i Turkana i Kenya. Foto: Amref

«Snudd bransjen på hodet»

Måten Scott gir bort penger på har vakt oppsikt. En ting er at hun gir bort enormt mye og at hun gjør det fort. Men det har også skapt debatt at hun – i motsetning til mange andre milliardærer som gir bort penger – har valgt å ikke etablere en egen stiftelsen eller organisasjon.

I all hovedsak er det hun, ektemannen og et knippe rådgivere som avgjør hvem de skal støtte. Kontrasten til for eksempel Bill Gates er stor. Bill og Melinda Gates Foundation har over 500 ansatte og hver eneste krone som de gir bort blir nøye kontrollert og evaluert.

New York York Times skrev blant annet dette om Scott i 2020:

«I løpet av noen måneder har Scott snudd tradisjonell filantropi på hodet. Mens flere milliarder-stiftelser som Bloomberg Philanthropies og Bill og Melinda Gates Foundation har fancy hovedkvarter, har Scotts virksomhet ingen kjent adresse - eller et nettsted. Hun refererer til et "team av rådgivere" i stedet for en stor dedikert stab. Ved å utbetale pengene sine raskt og uten hokus pokus, har Scott skjøvet fokus bort fra giveren og over på de ideelle organisasjonene hun prøver å hjelpe.»

Stoler på organisasjonene

Scott har flere ganger understreket at hun stoler på at organisasjonene vet best hvordan pengene hun gir bort bør brukes

«Vi stoler på innsikten fra hundrevis av nøye utvalgte organisasjoner som jobber i lokalsamfunn. Vi tilbyr dem alle pengene på forhånd og oppmuntrer dem til å bruke dem slik de vil. Jeg forstår at denne tilnærmingen, og sannsynligvis enhver tilnærming, vil bety å gi til organisasjoner som kan ta valg jeg ikke ville tatt selv, men det er poenget» skrev Scott i en bloggpost i desember i fjor.

Flere har påpekt at det ligger en indirekte kritikk av andre milliardærers filantropiske arbeid i denne måten å gi bort penger på

– Hennes viktigste måte å utrykke den kritikken på, er å gi bort så mye penger så raskt, og støtte så mange nedenfra og opp-organisasjoner. Hun har denne anti-elite-tilnærmingen til filantropi. Hun setter ikke seg selv i førersetet, sier David Callahan, som er ekspert på filantropi, til New York Times.

Får kritikk

Men hun har også måttet tåle kritikk. Scott har selv understreket at hun ikke ønsker oppmerksomhet rundt seg selv når hun gir bort penger. Det antas at det er en av grunnene til at hun ikke har etablert en stiftelse eller organisasjon. Men det medfører også at det er liten åpenhet om hvordan beslutninger om støtte tas.

Jeff Bezos og MacKenzie Bezos annoserte i januar 2019 at de skilte seg etter 25 års ekteskap. Foto: NTB
Jeff Bezos og MacKenzie Bezos annoserte i januar 2019 at de skilte seg etter 25 års ekteskap. Foto: NTB

Kritikere har påpekt at nå Scott gir vekk slike enorme summer, så bør det være mer innsyn i hvem hun gir til og hvorfor. Flere har også pekt på at selv om Scotts formue kommer fra Amazon, en bedrift som har fått mye kritikk for hvordan ansatte behandles og for profitt-maksimering, så har hun gjort lite for å motvirke den type brutal markedsmakt som Amazon og andre gigantbedrifter har.

David Callahan sier til New York Times at selv om Scott er tydelig fokusert på organisasjoner som jobber på bakken, så har hun så langt vist liten interesse for tenketankene og forskningsinstituttene som ofte former politikken i Washington.

– Det reflekterer en ufullstendig forståelse av hvordan endring skjer i dette landet. Endring skjer fra bunnen og opp, men også ovenfra og ned, sier Callahan.

Fokus på sak, ikke giver

Like før jul la Scott ut en ny bloggpost hvor hun gjorde det klart at hun hadde gitt bort store summer også det siste året og har hun kommer til å fortsette med det. Men i motsetning til i tidligere poster la hun ikke ved en liste over organisasjoner, noe hun raskt fikk kritikk for.

Kort tid etterpå skrev hun enda en bloggpost, hvor hun svarte kritikeren og gjorde det klart at hun ville komme med informasjon om nøyaktig hvilke organisasjoner som har fått støtte. Forklaringen på at hun ikke nå kom med en liste over mottakere var at hun ikke ønsker at oppmerksomheten skal rettes mot henne som giver.

«Jeg ville holde fokus på stemmene til ideelle organisasjonene som kanskje vil fortelle sine egne historier», skrev hun.

(Denne saken ble først publisert på Bistandsaktuelt.no)

Personvernpolicy