Etiopisk offensiv mot Tigray i gang

Tigray-folk som flyktet fra konflikten i Etiopias Tigray-region, ankommer en buss til Umm Rakouba flyktningleir i Qadarif, Øst-Sudan, torsdag 26. november 2020. Etiopias statsminister sa torsdag at hæren er beordret til å bevege seg på den utkjørte Tigray. regional hovedstad etter at hans 72-timers ultimatum endte for at Tigray-lederne skulle overgi seg, og han advarte byens halv million innbyggere om å holde seg innendørs og avvæpne. (AP Photo / Nariman El-Mofty) Les mer Lukk

Den etiopiske regjeringshæren innledet lørdag en lenge varslet offensiv mot Tigray med artilleri og flyangrep mot hovedstaden Mekele.

Granatene regnet over byen med en halv million innbyggere som har ventet på at de etiopiske regjeringsstyrkene som omringer byen, starter angrepet på lederne for opprørsbevegelsen TPLF.

– Etiopiske militære har begynt å skyte med tungt artilleri mot sentrum av Mekele, melder de lokale myndighetene, og humanitære organisasjoner som har ansatte i byen, melder om det samme.

Etiopias regjering har varslet de sivile i byen at det ikke vil vises nåde om de ikke kommer seg unna TPLF-lederne i tide, og statsminister Abiy Ahmed har avvist dialog med TPLF.

All kommunikasjon med Tigray-regionen og dens 6 millioner innbyggere er stort sett avbrutt, og det er vanskelig å få bekreftet påstander fra de krigende partene i konflikten.

Offensiven og trusselen mot sivilbefolkningen har fått alarmen til å ringe i det internasjonale samfunnet. Allerede har flere titusener av mennesker søkt tilflukt over grensa i Sudan.