Gummikuler og tåregass mot demonstranter i Hviterussland

Hviterussere demonstrerer utenfor den hviterussiske ambassaden i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: Efrem Lukatskij / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Politiet i Hviterussland har avfyrt gummikuler og tåregass for å drive vekk demonstranter som protesterer mot det omstridte valgresultatet.

Offisielt stakk landets autoritære president Aleksandr Lukasjenko av med en overlegen seier i helgens valg.

Mandag kveld samlet demonstranter seg igjen i sentrum av hovedstaden Minsk. Der ble de møtt av politi i fullt opprørsutstyr, som avfyrte gummikuler og tåregass mot folkemengden.

Et øyenvitne opplyser til nyhetsbyrået AFP at en journalist er skadd.

Søreide fordømmer

– Vi fordømmer sikkerhetsstyrkenes maktbruk mot demonstranter etter gårsdagens presidentvalg i Hviterussland, sier Søreide (H) i en uttalelse mandag kveld.

Hun krever også at arresterte demonstranter og journalister løslates umiddelbart.

– Det er også svært kritikkverdig at oppkjøringen til valget ble preget av arrestasjoner av politiske aktivister, journalister og observatører, i tillegg til omfattende restriksjoner på grunnleggende rettigheter som mediefrihet og forsamlingsfrihet. Slike tiltak er uforenlige med det å avholde fredelige, frie og rettferdige valg, sier hun.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke kunnet observere valget etter som de ikke fikk noen invitasjon fra hviterussiske myndigheter. Det mener Søreide er uheldig.

– OSSE gjør et svært viktig arbeid innen demokratiutvikling, ikke minst gjennom bidrag til å forbedre nasjonale valgprosesser. Den bekymringsfulle utviklingen i Hviterussland før og etter gårsdagens presidentvalg understreker betydningen av dette arbeidet, sier Søreide.