Opposisjonsleder i dekning ber politiet avstå fra voldsbruk

Politiet og demonstranter støtte søndag sammen etter at en statlig valgdagsmåling ga Hviterusslands president en overveldende seier. Foto: Sergei Grits / AP / NTB scanpix
Politiet og demonstranter støtte søndag sammen etter at en statlig valgdagsmåling ga Hviterusslands president en overveldende seier. Foto: Sergei Grits / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Over hundre mennesker er pågrepet i Hviterussland etter sammenstøt mellom demonstranter og politi i kjølvannet av presidentvalget i landet.

Vitner beskrev kaotiske scener i hovedstaden Minsk med demonstranter som ropte, bilhorn og sirener. Også i andre byer i Hviterussland ble det protestert mot valgresultatet.

En video viser politiet som skyter sjokkgranater mot demonstrantene for å spre dem. Ifølge vitner samlet flere tusen demonstranter og om lag tusen opprørspoliti seg i sentrale deler av hovedstaden Minsk.

Medier knyttet til opposisjonen, blant dem tut.by og Nasha Niva, skriver at det blir brukt vannkanoner og at en politibil skal ha kjørt inn i folkemengden.

Det kommer meldinger om skadde, og bilder i sosiale medier viser demonstranter med hodeskader, men innenriksdepartementet nekter likevel for at noen er skadd.

Ber om at voldsbruken tar slutt

Mens demonstrasjonene brøt ut i blant annet Minsk og Brest, ba opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja om ro og om at sikkerhetsstyrkene avstår fra å bruke vold.

– Jeg vil minne politiet og militære styrker om at de er del av vår offentlighet, sier hun ifølge sitt valgkampapparat.

– Jeg vet at folket i Hviterussland vil våkne i morgen til et nytt land, sier hun videre.

Myndighetene i Hviterussland sier på sin side at demonstrasjonene er under kontroll.

– Politiet har på kontroll på situasjonen med de ulovlige masseansamlingene, melder det statlige nyhetsbyrået Belta, som siterer innenriksdepartementet.

Utfordrer har gått i dekning

Over 50 mennesker ble pågrepet i Minsk og til sammen ble 120 anholdt på landsbasis, ifølge menneskerettighetsgruppen Viasna.

Tikhanovskaja gikk i dekning etter at flere av hennes valgmedarbeidere ble pågrepet. En av hennes rådgivere har flyktet til Moskva i frykt for sin egen sikkerhet, melder CNN.

Tikhanovskaja utfordret Hviterusslands mangeårige leder Aleksandr Lukasjenko i presidentvalget, og hun nekter å godta valgnederlaget. Valgdagsmålingen fra det statlige nyhetsbyrået Belta gir den sittende presidenten rundt 80 prosent av stemmene og Tikhanovskaja bare 7 prosent.

Landets valgkommisjon har ennå ikke offentliggjort det offisielle valgresultatet.

Fortsetter som president

Uavhengige målinger gjort fra utlandet viser stikk motsatt resultat, med 71 prosent for Tikhanovskaja og bare 10 prosent for Lukasjenko.

Ingen av målingene lar seg bekrefte fra uavhengig hold. Tilhengere av Tikhanovskaja holdt likevel en uoffisiell seiersfeiring i Minsk natt til mandag.

Aleksandr Lukasjenko ligger tross dette godt an til å sikre sin sjette presidentperiode i Hviterussland.

Den 37 år gamle språklæreren og oversetteren Svetlana Tikhanovskaja tok opp hansken da hennes mann, den populære bloggeren Sergej Tikhanovskij, ble hentet av Lukasjenkos agenter og plassert bak lås og slå. Der endte hans presidentambisjoner.