Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia Les mer Lukk

EU-kommisjonen frykter en humanitær katastrofe blant flyktninger i overfylte leirer i Bosnia denne vinteren. Forholdene sies å være ubeskrivelige.

Migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos tok torsdag til orde for at Vucjak-leiren nær Bihac i det nordvestlige Bosnia rett og slett må stenges.

EU sier at forholdene i Vucjak-leiren i Bosnia er så elendige at en humanitær katastrofe kan inntreffe denne vinteren. Les mer Lukk

Kommissæren sa at det må skaffes forsvarlig husvære for 8.000 migranter for å hindre en humanitær krisen den kommende vinteren.

Han opplyste videre at EU har gitt Bosnia over 36 millioner euro i bistand, men at forholdene i Vucjak er så miserable at ytterligere EU-hjelp verken kan eller vil bli gitt.

Rundt 50.000 migranter har siden i fjor krysset Bosnia i håp om å nå EU. Mange av dem kommer seg ikke videre på grunn av den godt bevoktede kroatiske grensen.

Historisk: Bosnisk-serbisk leder påstår at massakren i Srebrenica aldri skjedde

Stanset vanntilførsel

I midten av oktober valgte bosniske myndigheter å stenge vanntilførselen til Vucjak-leiren, som åpnet tilbake i juni tross protester fra både FN og EU. Leiren har heller ikke toaletter eller strøm.

Leiren er etablert på en gammel søppelfylling og i nærheten av et felt med landminer som ble lagt ut i forbindelse med krigen fra 1992–1995.

Aktuelt:USA holder tusenvis av asylbarn innesperret på mottak

Hellas kneler

Flyktningene i Vucjak-leiren har ikke tilgang på verken vann, toaletter eller strøm. Les mer Lukk

Samtidig er asylsystemet i Hellas i ferd med knele, etter at over 42.000 mennesker har kommet sjøveien fra Tyrkia hittil i år. Det er over 10.000 flere enn i hele fjor. Ikke siden EU inngikk en avtale med Tyrkia om å stanse båter på tyrkisk side av grensen i mars 2016, har antallet vært så høyt.

Avtalen åpnet for at de som ikke får asyl i Hellas, blir sendt tilbake til Tyrkia. Men ventetiden på å få asylsøknader behandlet i Hellas er nå opptil flere år.

Greske myndigheter har allerede over tre ganger så mange asylsøknader til behandling enn de har kapasitet til å behandle.

FN om Hellas:– Dette handler ikke lenger om mottak av asylsøkere, det er blitt en kamp for å overleve

Rundt 50.000 migranter har siden i fjor krysset Bosnia i håp om å nå EU. Les mer Lukk