Asylkrisen i Hellas blir stadig verre – kraftig økning i antall båter fra Tyrkia

Unge afghanere tar seg en lur på stranden etter å ha kommet med en gummibåt fra Tyrkia til den greske øya Lesvos. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix
Unge afghanere tar seg en lur på stranden etter å ha kommet med en gummibåt fra Tyrkia til den greske øya Lesvos. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Asylsystemet i Hellas kneler etter at over 42.000 mennesker har kommet sjøveien fra Tyrkia til Hellas hittil i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har 42.010 personer krysset Egeerhavet fra årsskiftet til 20. oktober. Det er over 10.000 flere enn i hele fjor. Ikke siden EU inngikk en avtale med Tyrkia om å stanse båter på tyrkisk side av grensen i mars 2016, har antallet vært så høyt.

Avtalen åpnet for at de som ikke får asyl i Hellas, blir sendt tilbake til Tyrkia. Men ventetiden på å få asylsøknader behandlet i Hellas er nå opptil flere år.

Greske myndigheter har allerede over tre ganger så mange asylsøknader til behandling enn de har kapasitet til å behandle.

Reaksjon: Hellas får kraftig kritikk for nye asylforslag

Overfylte leirer

Tirsdag opplyste greske myndigheter at i alt 118 mennesker ankom landet bare i løpet av morgenen, noen av dem til Alexandropouli på fastlandet, andre til de greske øyene.

Slik har det vært nærmest hver eneste dag de siste månedene. I løpet av det siste halvåret har antall beboere i asylleirene på de greske øyene doblet seg, og allerede før dette var kapasiteten sprengt.

Regjeringen i Aten har siden i sommer sørget for å flytte flere hundre asylsøkere til leirer på fastlandet, men antall nyankomne asylsøkere er høyere enn antallet som blir flyttet, dermed blir leirene stadig fullere.

Rapport: Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene

Vil endre asyllov

Statsminister Kyriakos Mitsotakis sa tidligere i år at 10.000 personer skal flyttes fra øyer som Lesvos, Samos og Chios. Nå er tallet oppjustert til 20.000.

For å få fortgang i asylprosessen har regjeringen i Aten planer om å endre lovverket slik at asylsøkere ikke får mulighet til å anke avslag.

Den kraftige økningen i antall gummibåter fra Tyrkia betyr imidlertid ikke at det er lett å slippe ut av tyrkisk farvann.

Ifølge Aegean Boat Report har nærmere 2.500 båter med over 80.000 mennesker blitt stanset av tyrkisk politi eller kystvakt siden begynnelsen av året.

Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU

Videre til Bosnia

Det er ikke bare de greske øyene som merker strømmen av mennesker fra land som Afghanistan, Syria og Irak. Så langt i år har 11.452 krysset grensen helt nordøst i Hellas.

Disse omfattes ikke av returavtalen mellom EU og Tyrkia, og mange av dem fortsetter nordover gjennom Nord-Makedonia, Serbia og Bosnia.

Ettersom grensen videre til EU-landet Kroatia er strengt bevoktet, ender mange opp i Bosnia, der det nå bor tusener av flyktninger og migranter på gatene og i ikke-offisielle leirer. De regulære asylmottakene er overfylt.

Aktuelt: Frykter humanitær katastrofe i migrantleir i Bosnia

Personvernpolicy