Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge

Metanolholdig alkohol kan bli tappet på originale merkeflasker. Les mer Lukk

19 personer er døde som følge av metanolforgiftning på Costa Rica.

Det slås alarm i den mellomamerikanske nasjonen Costa Rica om giftig alkohol, etter at den er blitt knyttet til flere dødsfall, melder CBS.

Omtrent 30.000 flasker av ulike merker alkohol, mistenkt for å være iblandet metanol, er konfiskerte av landets myndigheter. Metanol er kjemisk svært likt etanol (sprit), men er potensielt livsfarlig.

I løpet av de siste ukene er 19 mennesker hittil bekreftet døde som følge av metanolforgiftning, derav 14 var menn og fem var kvinner. Alderspennet på de døde rangerte fra 32 til 72 år.

Metanolsaken

Saken er til forveksling lik tragedien vi opplevde i Norge for nær to tiår siden: 18 personer mistet livet etter å ha drukket smuglersprit i forbindelse med den såkalte metanolsaken som rystet landet på begynnelsen av 2000-tallet.

En rekke personer ble dømt, inkludert hovedmennene Erik Fallo og Per Erik Fossum, for uaktsomme drap i kjølvannet av saken.

Politiet klarte den gang å spore opp omtrent 50.000 liter smuglersprit, som opphavlig kom fra Portugal.

Svært giftig

Metanol, også kalt tresprit, finnes vanligvis i drivstoff, frostvæske og løsningsmiddel, og er svært giftig, Selv små doser kan lede til blindhet eller død.

Utbrudd av metanolforgiftning stammer ofte fra forfalsket eller uformelt produsert brennevin, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Man får ofte symptomer som akutte magesmerter, hodepine og problemer med kroppslig koordinasjon etter å ha blitt forgiftet. Folk oppsøker ofte hjelp for sent, ettersom det er en latent periode mellom inntak og forgiftning. Resultatet kan være blindhet, eller død.

Les også: Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje