Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her spiller Håkon saksofon på toppen av verden Les mer Lukk

Håkon Skog Wiliam Erlandsen (29) fra Mo i Rana klatret til topps på Mount Everest - med en saksofon i ryggsekken.

— Jeg hadde lyst å kaste den jævla saksofonen hver eneste meter helt til toppen, sier Håkon i en pressemelding.

16. mai besteg han verdens høyeste fjell for å fullføre drømmen om å være den første i historien til å holde konsert der. På vei opp fikk han frostskader i tærne, og kunne ikke lenger føle sine egne fingre. Det hjalp heller ikke at oksygennivået ble lavere og lavere.

— Det var veldig tungt både fysisk og psykisk. I slike høyder tar det lang tid å venne seg til lite oksygen, noe som gjør at vi bor lenge i basecamp på 5300 moh. I telt bodde vi oppå en isbre hvor det gikk snøskred rundt fem ganger daglig. Det sliter på psyken å være i konstant risiko.

Les også: Yngste nordmann på toppen av Mount Everest

Toppen av Mount Everest er 8848 meter over havet. Oksygennivået ligger på rundt 30 prosent. Da blir det vanskeligere å spille et blåseinstrument enn vanlig. I videoen kan man se at han sliter med å få med seg både fingre og pust når han skal spille.

Les også: «Løp» til toppen av Everest to ganger på en drøy uke

— Jeg slurvet masse, men jeg var ikke der for å spille verdens fineste konsert. Heller for å bevise at konseptet er mulig, samt skape en unik musikalsk story som jeg kan formidle videre. Jeg er opptatt av at mennesker presse grenser, og dette er min måte å ta ansvar, sier Håkon.

Han var nødt til å sitte under konserten for å ikke besvime på toppen. Se hvordan det gikk i videoen over.

Les også: Alenemor og uten utdannelse - på Mount Everest for niende gang