Handelskrigen:

Handelskrigen mellom USA og Kina trappes opp

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trump truer Kina: Slår dere tilbake, blir det enda verre! Les mer Lukk

Kina skrur fra 1. juni opp tollsatsene på amerikanske varer, men har flere og farligere finansielle våpen i sitt arsenal.

President Donald Trump hevet før helga tollsatsene på en rekke kinesiske varer fra 10 til 25 prosent og advarte Kina mot å svare med samme mynt.

Ledelsen i Beijing lot seg ikke skremme og kunngjorde mandag at tollsatsene på drøyt 5.000 amerikanske varer blir hevet til opptil 25 prosent.

– Kina kommer aldri til å gi etter for press utenfra, slo utenriksdepartementets talsmann Geng Shuang fast.

Aksjemarkedene i USA reagerte spontant og falt kraftig. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte 3,3 prosent ned, mens industriindeksen Dow Jones og den bredt sammensatte S&P 500-indeksen begge falt med 2,4 prosent.

Må betale prisen

Trump insisterer på at det er Kina og ikke amerikanske forbrukere som må betale prisen for økt toll på kinesiske varer, men han får ikke medhold av økonomene.

Faktasjekkere påpeker også at Trump tar feil og slår fast at det er amerikanske importører av varer fra Kina som må betale tollen.

Trumps egen økonomiske rådgiver Larry Kudlow medga søndag det samme og anslo at den økonomiske veksten i USA kan bli 0,2 prosentpoeng lavere som følge av handelskrigen. Kina vil også bli påført økonomiske tap, la han til.

Analytikere fra Morgan Stanley mener Trumps toll på kinesiske varer kan medføre 0,5 prosentpoeng lavere vekst i Kina, der økonomien i fjor vokste med 6,6 prosent.

Rekordhøyt handelsunderskudd

USA hadde i fjor et handelsunderskudd med Kina på rekordhøye 3.670 milliarder kroner. I håp om å utjevne dette og styrke amerikansk industri og økonomi hevet Trump i fjor sommer tollsatsene på en rekke kinesiske varer. Kina svarte med å gjøre det samme, og handelskrigen var et faktum.

Forhandlere fra de to land har siden sittet sammen i et forsøk på å bli enige om en ny handelsavtale, men uten å lykkes.

Den siste runden fant sted i Washington i forrige uke og ble avsluttet med en kinesisk invitasjon til nye samtaler i Beijing. Trump mener å ha gode kort på hånden og er overbevist om at han til slutt vil få det som han vil.

– Jeg elsker den posisjonen vi nå er i. Jeg syns dette går skikkelig bra, sa han mandag.

Trump fastholdt at USA nå henter inn enorme beløp gjennom toll på varer som importeres fra Kina, og at produsenter tvinges til å revurdere sin beslutning om å legge virksomheten til Kina.

Flere våpen

Mens Trump truer med å heve tollen på enda flere kinesiske produkter, angivelig til en samlet verdi av over 2.600 milliarder kroner, har også Kina flere kraftige finansielle våpen i sitt arsenal.

Ifølge redaktøren i den kinesiske avisa Global Times, som eies av regjeringspartiet, vurderer ledelsen i Beijing blant annet å stanse importen av amerikanske landbruksprodukter.

Kina importerer store mengder amerikanske soyabønner, som dyrkes i Midtvesten der Trump har mange velgere. Et slikt tiltak vil derfor svi hardt.

Et annet tiltak er ifølge Hu Xijin å redusere innkjøp av fly fra amerikanske Boeing, men det aller største riset bak speilet er å dumpe amerikanske statsobligasjoner, det vil si amerikansk statsgjeld.

Kina eier i dag amerikansk statsgjeld verdt nærmere 10.000 milliarder kroner, og dersom kinesiske myndigheter bestemmer seg for å redusere beholdningen, vil det være et mektig våpen, skriver Bloomberg News.