Sør-Korea anslår at Nord-Korea har opptil 60 atomvåpen

Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon (til venstre) møtte sin nordkoreanske motpart Ri Son-gwon fotografert under et møte i Nord-Korea 14. september. Foto: Yonhap via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Sør-Korea anslår at Nord-Koreas atomarsenal består av mellom 20 og 60 bomber, sier den sørkoreanske gjenforeningsministeren.

Cho Myoung-gyons uttalelse i nasjonalforsamlingen i Seoul var svar på et spørsmål fra en folkevalgt mandag. Ministeren sier informasjonen kommer fra etterretningsmyndighetene.

Det er første gang Sør-Korea offentlig har kommentert størrelsen på nabolandets atomvåpenlager.

Sør-Koreas største etterretningsorgan kunne ikke umiddelbart kommentere påstanden. Gjenforeningsminister Chos avsløring kan ha vært utilsiktet. Departementet hans påpeker at ministerens uttalelser ikke innebærer at Sør-Korea vil godta at Nord-Korea forblir en atommakt.

Aktuelt:– Ikke utenkelig med bruk av atomvåpen på norsk jord

Vurderingen av arsenalets størrelse er ikke veldig forskjellig fra ulike anslag fra sivilt hold.

Sør-Korea og USA er i gang med en historisk tilnærming til Nord-Korea etter 70 år med konflikt. Tidligere i år inngikk president Moon Jae-in en avtale med Nord-Koreas leder Kim Jong-un om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning. Siden har partene gjennomført flere små diplomatiske skritt, men det er fortsatt tvil om Kim mener alvor med målet om nedrustning.

Aktuelt:– Nato-medlemskapet hindrer ikke norsk tilslutning til forbud mot atomvåpen