May irritert over maktkampen i Storbritannia

Storbritannias statsminister Theresa May. Les mer Lukk

Storbritannias statsminister Theresa May sier hun er irritert over at personfokus på henne overdøver brexit-debatten, og retter krass kritikk mot Boris Johnson.

Mays kritikk kom etter at drøyt 50 euroskeptiske parlamentsmedlemmer i hennes eget parti diskuterte hvordan de kunne kaste henne i et møte tirsdag.

– Min karriere i politikken har alltid handlet om min tjeneste. Men faktisk – og dette er det som irriterer meg litt – handler ikke debatten om min framtid; denne debatten handler om framtiden til Storbritannia og det britiske folk, sier May.

– Det er det jeg fokuserer på, og det er det jeg mener alle bør fokusere på. Det handler om å sikre at vi får en god avtale med EU, det er framtiden til folk i Storbritannia som betyr noe, legger hun til.

– Fullstendig upassende

Samtidig langer hun ut mot tidligere utenriksminister Boris Johnson, som trakk seg fra statsrådsposten i protest mot Mays seneste brexit-forslag og ses på som en mulig lederrival i det konservative partiet.

May mener Johnsons språkbruk var «fullstendig upassende» da han i forrige uke sammenlignet brexit-planen hennes med en «selvmordsvest» for Storbritannias grunnlov, som EU sitter med detonatoren til.

Aktuelt:Londons ordfører vil ha ny brexit-avstemning

Nasjonal protestbevegelse

Etter tirsdagens møte blant konservative euroskeptikere og diverse opposisjonsgrupper i den tverrpolitiske bevegelsen «Leave Means Leave», ble det lansert en nasjonal kampanje mot Mays brexit-planer.

EU-motstander og visepresident i bevegelsen Nigel Farage får selskap av tidligere brexit-minister David Davis når den første «Kast Chequers»-demonstrasjonen holdes i byen Bolton neste lørdag. I likhet med Johnson trakk Davis seg fra sin statstrådpost i juli i protest mot Mays brexit-planer.

En rekke flere demonstrasjoner er planlagt rundt om i Storbritannia de neste ukene for å «kjempe mot forsøkene på å undergrave brexit», heter det på Leave Means Leaves nettsider.

Les også:Meningsmålinger: Flere vil ha delt Storbritannia etter brexit

Ingen Johnson

Brexit-tilhenger Johnson, som er bookmakernes favoritt til å ta over etter May, er ikke på listen over konservative politikere som fronter demonstrasjonene.

Isteden kom han i et intervju med Telegraph lørdag med oppfordringer til tory-folkevalgte om å stanse kampanjen for å kaste May, og isteden prioritere motstand mot brexit-planen hennes.

– Det handler ikke om å kaste statsministeren. Det handler om å kaste Chequers-planen, sa han med henvisning til brexit-strategien Mays regjering kom fram til i juli.

Miljøvernminister Michael Gove, en annen mulig May-rival, uttrykte senere samme dag støtte til Chequers-enigheten.

– Det er den rette tilnærmingen nå, siden vi må sikre at vi respekterer brexit-avstemningen og utnytter de mulighetene det å stå utenfor EU gir oss, sa han.