Tidenes verste måling:

Seks av ti misfornøyd med Trump - halvparten vil stille ham for riksrett

President Donald Trump og justisminister Jeff Sessions. Mens presidenten ønske å sparke sin justisminister, er et overveldende flertall av de spurte i fersk måling i mot. De mener Trump motarbeider justismyndighetene. Les mer Lukk

Fersk meningsmåling er en real kalddusj for Donald Trump: 60 prosent av amerikanerne er misfornøyd med presidenten, et soleklart flertall støtter Russland-granskningen mens halvparten vil ha ham stilt for riksrett.

Det fremgår i en måling utført av Washington Post-ABC News publisert i dag. Det er den dårligste for Trump siden han ble sverget inn som president for halvannet år siden.

Ifølge målingen – som kommer to måneder før det viktige Kongressvalget 6. november - vender stadig flere amerikanere seg fra Trump.

** Et klart flertall støtter spesialetterforsker Robert Muellers Russland-granskning. 53 prosent mener Trump urettmessig har blandet seg inn i den, og motarbeider rettssystemet.

** 64 prosent mener presidenten ikke skal sparke justisminister Jeff Sessions, som Trump refser i offentlighet, både i taler og på Twitter. Sessions meldte seg inhabil da granskningen ble innledet. Det har Trump tilsynelatende ikke tilgitt. Sist uke gjorde Sessions det klart at påtalemyndigheten ikke lot seg diktere av politisk press – med klar adresse til Trump.

** Nær halvparten av alle amerikanere – 49 prosent – mener Kongressen bør starte en riksrettprosess for å få fjernet ham som president.

** Kun 36 prosent mener Trump gjør en god jobb, mens 60 prosent er misfornøyd.

Les også: Watergate-aktor: – Trump bør straffeforfølges

– McCains bortgang kan ha hatt effekt

Målingen ble utført i perioden 26. til 29. august, uken etter at Trumps valgkampsjef Paul Manafort ble kjent skyldig i skattesvik og hans tidligere personlige advokat Michael Cohen erklærte seg skyldig i blant annet ulovlige utbetalinger til to av Trumps påstått tidligere elskerinner.

USA-ekspert Jan Arild Snoen minner om at dette er en måling, og sier at det ikke er samme utslag i andre målinger.

– Det et en er indikasjon på at de siste rundene i rettsoppgjørene har skadet ham, men ikke særlig mye. Vi kan ikke se det samme i andre målinger. Sånne ting kan ta tid før de slår igjennom, sier Jan Arild Snoen til ABC Nyheter, og legger til:

– Men hans håndtering av John McCains bortgang senere kan ha hatt effekt, selv om det ikke spørres om det. Trump har uvanlig lav oppslutning til han å være blant republikanerne. McCain-saken slår først og fremst ut der, sier Snoen.

Forholdet mellom den nå avdøde republikanske senatoren John Mcain og Trump var på frysepunktet, og rett før han døde sist helg sa den tidligere krigshelten at Trump ikke var velkommen i hans bisettelse.

Blant grunnene er at Trump mente McCain ikke var krigshelt siden han ble tatt til fange da han ble skutt ned av nord-vietnamesere, og senere tilbragte nær seks år i fangenskap.

Presidenten sjikanerte også McCain på Twitter, og måtte denne uken presses av opinionen til å fire flagget over Det hvite hus på halv stang for å hedre ham.

– McCain-saken handler om hans personlighet, understreker Snoen.

Les også:Trump trakk tilbake hyllest av McCain

Granske sønn og svigersønn

Han sier oppslutningen til Trump har vært ganske stabil, og ligget på mellom 38 prosent og 43 prosent.

– Han har vært ganske aktiv på Twitter den siste tiden – kan det nå slå kontra?

– Jeg tror ikke det. Det er bare mer av det samme. Han har vært ekstra mye på Twitter i det siste, men det har han vært i perioder før også, sier Snoen, som ikke utelukker at Trump er svært aktiv på det sosiale mediet nå fordi Mueller & Co. er blitt ubehagelig nærgående.

– Etterforskningen begynner å nærme seg ham. I neste omgang er det Trumps sønn Donald Trump jr. og svigersønnen hans som blir gjenstand for den. Nå har også hans mangeårige økonomiske rådgiver Allen Weisselberg fått immunitet. De begynner å nærme seg Trump. Så lenge de holder på med perifere folk, skader de ham ikke.

Ikke sparke Sessions

Snoen er overrasket over at halvparten i målingen mener Trump bør stilles for riksrett.

– Før har det vært et klart flertall mot det. Dersom dette er noe som fester seg, og ikke bare et mildt utslag, kan det påvirke hvordan demokratene ser på det, slik at de setter i gang en riksrettprosess når Kongressen gjenåpner på nyåret, såfremt de får flertall, sier USA-eksperten.

Demokratenes ledelse har tidligere gjort det klart at de ikke vil stille Trump for riksrett dersom det ikke skjer noe helt uventet.

64 prosent i målingen til Washington Post-ABC News mener Trump ikke bør sparke sin justisminister Jeff Sessions. Av disse er 75 prosent demokrater og 47 prosent republikanere.

Torsdag uttalte Trump i et intervju med Bloomberg at han vil vente til etter mellomvalget med å avskjedige ham.

– Ynkelig!

Snoen mener det interessante er hva republikanerne mener.

– Sessions er en konservativ herremann som står sterkt på grasrota i partiet. Det har han nytte av nå når han er i konflikt med Trump. Det er viktig hva republikanerne i Senatet signaliserer. Der har flere vært åpne, og beskyttet Sessions, sier Snoen.

Dersom Trump sparker sin justisminister, må hans nye kandidat godkjennes av Senatet. Enkelte har nå signalisert at de vil støtte Trump. McCains gamle våpendrager, republikanske Lindsey Graham, er blant dem.

– Graham og McCain var enige om det meste. Da McCain forsvant skiftet Graham standpunkt, sier Snoen.

Han legger ikke skjul på hva han mener om det:

– Et ynkelig menneske! Det er flere enn ham som kan fristes til å tenke i sånne baner. De er opptatt av sine egne velgere og gjenvalg. Men i denne saken kan et slikt flertall på målingene føre til at de ikke tør å røre Sessions, og beskytter ham, sier Jan Arild Snoen.