President Maduro flyr venezuelanere hjem fra Peru

Venezuelanske migranter venter utenfor landets ambassade i Lima på bussen som skal ta dem til flyplassen for å reise hjem til Venezuela etter at de ikke fikk orden på ny tilværelse i Peru. Foto: Martin Mejia / NTB scanpix Les mer Lukk

I alt 97 venezuelanere takket mandag ja til tilbudet fra landets president om å bli fløyet tilbake fra Peru. Migrantene sier de er blitt møtt med fremmedfrykt.

Venezuelas president Nicolás Maduros tilbud om å fly sine landsmenn hjem fra utlandet er en del av sosialistregimets «Retur til hjemlandet»-program. Det er et tiltak mot masseutvandringen fra Venezuela, for få unge arbeidere tilbake til det kriserammede landet.

Blant de 97 migrantene som gikk om bord på flighten til det statlige flyselskapet Conviasa mandag, var det 22 barn og fire gravide kvinner.

Migrantene sier situasjonen i Peru har vært dårlig, preget av fremmedfrykt og vanskeligheter med å få jobb, og at de ikke ville hatt råd til å reise hjem til Venezuela på egen hånd.

Venezuelanske myndigheter skal ha lovet å bistå dem i jakten på arbeid når de returnerer.

Aktuelt: Colombia trekker seg helt fra regionalt samarbeidsorgan

Mens flyet tok fatt på den fem timer lange reisen til Caracas, fortsatte tusenvis av mennesker å strømme til Venezuelas naboland Peru, Colombia, Ecuador og Brasil, i det som regnes for å være den største folkevandringen i nyere historie i Latin-Amerika. Av de 2,3 millioner venezuelanere som bor i utlandet har 1,6 millioner av dem forlatt landet siden den økonomiske krisen eskalerte i 2015, ifølge FN. De siste dagene har antallet som krysser grensene daglig økt kraftig, med rundt 4.000 ankomster daglig i Ecuador, Peru, Colombia og Brasil.

Aktuelt: Venezuelas masseflukt kan ramme hele Sør-Amerika