Colombia trekker seg helt fra regionalt samarbeidsorgan

Colombias president Ivan Duque trekker landet helt ut av det regionale samarbeidsorganet UNASUR, som skulle fremme integrering lokalt og motvirke påvirkning fra USA. Foto: Ivan Valencia / AP/ NTB scanpix
Colombias president Ivan Duque trekker landet helt ut av det regionale samarbeidsorganet UNASUR, som skulle fremme integrering lokalt og motvirke påvirkning fra USA. Foto: Ivan Valencia / AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Colombia går ut av latinamerikanske UNASUR på grunn av dets «taushet og selvgodhet» i lys av «de brutale handlingene til diktaturet i Venezuela».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colombia hadde allerede suspendert medlemskapet i UNASUR, i likhet med Chile, Peru, Argentina, Brasil og Paraguay. Organets passivitet i Venezuela-spørsmålet ble kroken på døra.

Det sier Colombias ferske president Ivan Duque i en uttalelse mandag. UNASUR (De søramerikanske lands union) er et organ hvis formål er å dempe spenning og regionale kriser, og fremme samarbeid mellom de tolv medlemslandene.

Duque sa til pressen at utenriksminister Carlos Holmes Trujillo har sendt et brev til UNASUR for å iverksette prosessen med å trekke seg fra samarbeidet, en prosess som vil ta rundt seks måneder å få gjennomført.

– UNASUR har som institusjon aldri fordømt noen av overgrepene til president Nicolas Maduros regjering, sa Duque.

Aktuelt: Venezuelas masseflukt kan ramme hele Sør-Amerika

Da UNASUR ble opprettet i 2008 skulle det fremme regional integrering og virke som en buffer mot påvirkning fra USA, men har i stor grad blitt handlingslammet av politiske stridigheter og splittelse innad. Ikke minst er det stor uenighet om hvordan den økonomiske krisen og politiske situasjonen i Venezuela skal håndteres og gripes an.

Aktuelt: For få stemte for tiltak mot korrupsjon i Colombia

Personvernpolicy