USA støttet ikke amming - beskyldes for å beskytte produsenter

Illustrasjonsbilde: Flere reagerer på at en amerikansk delegasjon motsatte seg amming, da Verdens helseforsamling ble holdt i mai.  Les mer Lukk

Amming er i søkelyset i USA, etter at landet beskyldes for å hjelpe produsenter for morsmelkerstatning fremfor å støtte amming. 

Saken har sitt utspring i en internasjonal resolusjon for amming, som skulle vedtas på Verdens helseforsamling i Sveits i mai.

Ifølge The New York Times var det ventet at resolusjonen skulle vedtas raskt og smertefritt. Det skjedde imidlertid ikke.

Istedenfor skal den amerikanske delegasjonen ha forsøkt å fjerne tekst i resolusjonen som oppfordret myndigheter til å beskytte, fremme og støtte amming.

Les også: – Amming kan beskytte mot stamming

Truet Ecuador med straffetiltak

Da teksten ikke lot seg fjerne skal den amerikanske delegasjonen ha begynt å true Ecuador, som er landet som skulle legge frem resolusjonen i utgangspunktet.

USA skal ha truet med både straffetiltak innen handel og tilbaketrekking av militærhjelp, hvis landet ikke trakk resolusjonen. The New York Times skriver at flere land trakk seg fra å fremme resolusjonen fordi de fryktet konsekvensene fra USA.

– Vi ble forbauset, forferdes og triste. Det som skjedde var ensbetydende med utpressing, sier Patti Rundall fra organisasjonen «Baby Milk Action» til avisen.

Flere reagerer

NRK skriver at flere knytter hendelsen i Sveits til produksjon av morsmelkerstatning, og at USA årlig selger morsmelkerstatning for over 560 milliarder norske kroner. De siste årene skal imidlertid veksten i industrien ha vært lav fordi flere velger å amme.

The Washington Post skriver at USA gjennom årene har vist økt støtte til amming, og at det derfor kom som et sjokk for mange da historien fra Sveits ble kjent.

– Det var helt klart aggressivt og et angrep på amming, sier Elisabeth Sterken, nasjonal direktør i INFACT Canada, en ikke-statlig organisasjonen som jobber med næring til spedbarn og barn.

– En agenda som støtter virksomheter og er imot offentlige helsetjenester, har uten tvil kommet tilbake, sier Sterken.

Les også: Handelskrigen mellom USA og Kina er i gang

Kaller historien falsk

Det var Russland som til slutt la frem resolusjonen, og den som ble vedtatt skal i stor grad ha hatt det samme innholdet som den opprinnelig.

President Donald Trump kaller artikkelen i The New York Times for falske nyheter.

Avisen har bedt det amerikanske utenriksdepartementet om en kommentar, men de ønsker ikke å kommentere.

Det amerikanske helsedepartementet sier de ønsket å endre resolusjonen, men at de ikke hadde noe å gjøre med trusler mot Ecuador.

Aktuelt: Trump nominerte nok en konservativ dommer til høyesterett