Litauen og Romania dømt for hemmelige CIA-fengsler

To amerikanske soldater under en militærøvelse i Romania i 2007. Les mer Lukk

Litauen og Romania lot CIA drive hemmelige fengsler der fanger ble mishandlet, og har dermed gjort seg skyld i en rekke menneskerettsbrudd, fastslår domstol.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR) i Strasbourg mener de to landene bidro til mishandlingen av en saudier og en palestiner, som i 2011 og 2012 klaget saken inn for ECHR.

Begge er mistenkt for terror i kjølvannet av 11. septemberangrepet i 2001 og ble pågrepet året etter. De sitter fortsatt fanget i Guantanamo-leiren, fangeleiren som ligger på en amerikansk militærbase på Cuba.

Også Polen

ECHR har kommet fram til at mennene ble sendt mellom fangeleirer i ulike land før de havnet i Guantanamo-leiren, antakeligvis i 2006. Også Polen skal ha huset et CIA-fengsel, noe ECHR slo fast i en lignende dom allerede i 2014.

ECHR ber både rumenske og litauiske myndigheter etterforske sakene og straffe de som var ansvarlig for å transportere og holde mennene fanget.

Den ene av saksøkerne, saudiaraberen Abd al-Rahim al-Nashiri, satt fanget i et CIA-drevet fengsel i Romania fra september 2003 til oktober 2005.

Romania avviser fortsatt at det lot CIA drive et slikt fengsel, men al-Nashiris advokat Amrit Singh tolker kjennelsen som en skarp irettesettelse av det han kaller Romanias skammelige forsøk på å skjule at landet var vert for et hemmelig CIA-fengsel.

Aktuelt: Tidligere CIA-sjef advarer: – Ikke jobb for Trump

Risikerer dødsdom

Al-Nashiri er nå tiltalt for terror, og vil bli stilt for en amerikansk militærdomstol. Menneskerettsdomstolen i Strasbourg ber også Romania om å søke forsikringer fra USA om at al-Nashiri ikke blir dømt til døden.

Den andre saksøkeren er palestineren Abu Zubaydah. Han satt ifølge ECHR fanget i et hemmelig fengsel i Litauen som ble drevet av CIA fra februar 2005 til mars 2006.

Zubaydah sitter fortsatt fanget uten å være tiltalt eller dømt.

Begge mennene er innvilget 100.000 euro, nærmere én million kroner, i erstatning.

Aktuelt: USA sendte Guantanamo-fange til Saudi-Arabia