USA sendte Guantanamo-fange til Saudi-Arabia

Mohammed Ahmed Haza al-Darbi, som er hans fulle navn, med et bilde av barna sine. Bildet er tatt i Guantanamo-fengselet av advokaten hans. Når bildet ble tatt er ukjent. Foto: Ramzi Kassem via AP / NTB scanpix
Mohammed Ahmed Haza al-Darbi, som er hans fulle navn, med et bilde av barna sine. Bildet er tatt i Guantanamo-fengselet av advokaten hans. Når bildet ble tatt er ukjent. Foto: Ramzi Kassem via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En saudiarabisk mann fra det amerikanske Guantanamo-fengselet er sendt til hjemlandet for å sone resten av straffen der, opplyser Pentagon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ahmed al-Darbi er den første fangen som forlater basen på Cuba siden Donald Trump ble president.

Bakgrunnen er at Darbi i 2014 inngikk en avtale med amerikanske myndigheter, etter å ha innrømmet å ha planlagt og vært med på angrepet på den franske supertankeren «Limburg» utenfor kysten av Jemen.

Han ga også amerikanske myndigheter bevis på at en annen Guantanamo-innsatt, Abd al-Rahim al-Nashiri, var mesterhjernen bak Limburg-angrepet og angrepet på USS Cole i Jemen. Nashri risikerer nå dødsstraff.

Darbi ble dømt til 13 års fengsel i 2014, og avtalen var at han skulle sone fire år i Guantanamo og deretter sone resten av straffen på et rehabiliteringssenter i Saudi-Arabia, der tidligere ekstremister må gjennom en såkalt ideologisk avgiftning og får veiledning.

Fortsatt sitter 40 menn fengslet i Guantanamo.

Tidligere president Barack Obama forsøkte ved flere anledninger å stenge fengselet, men møtte motbør fra Republikanerne. Trump har også uttalt at han ønsker å sende flere fanger dit.

Leiren ble åpnet i 2002 av president George W. Bush. Året etter var det 680 innsatte i leiren.