EU betaler ferien for 18-åringer

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker vil betale feriereiser for europeiske 18-åringer i sommer. Les mer Lukk

EU-kommisjonen vil bruke over 100 millioner kroner på å sende 18-åringer ut i Europa. 

I alt 12 millioner euro er satt av til initiativet. Det tilsvarer nesten 116 millioner kroner med dagens kurs.

Pengene skal gå til å betale ferien for rundt 15.000 europeiske ungdommer på 18 år. Deltakerne kan reise i opptil 30 dager og besøke fra ett til fire land.

Det var EU-parlamentet som først lanserte ideen. Tanken var å gi ungdommene gratis interrailpass. Nå er dette utvidet, slik at ungdommene kan få dekket billetter til tog, buss og ferje – og unntaksvis også fly.

I årene som kommer, skal initiativet utvides. EU-kommisjonen har foreslått å sette av omtrent 100 millioner euro i året til satsingen etter 2020.

Ungdommene som skal være med, må søke via EUs ungdomsportal. Der må de fylle ut et skjema med flere spørsmål. Så vil en EU-jury rangere søknadene og plukke ut vinnerne.

Initiativet er ment å styrke ungdommenes «europeiske identitet» idet de trer inn i voksenlivet. EUs håp er at reisene skal få å komme i kontakt med andre europeere, lære om andre kulturer og «oppdage hva som forener Europa».

Kritiske røster har på sin side fordømt initiativet som et uakseptabelt sløseri med skattebetalernes penger. Norge er ikke med i satsingen.

Aktuelt:

Skepsis i EU til Acer-makt

EU kutter landbruk og utviklingsstøtte, tidobler Frontex

EU kan strupe pengestrømmen til medlemsland i øst