Gravid elefant trolig drept på palmeoljeplantasje

En gravid elefant som er funnet død på en palmeoljeplantasje i Indonesia, ble trolig forgiftet av mennesker, ifølge lokale myndigheter.

Den døde elefanten ble funnet nær landsbyen Seuneubok Bayu i Aceh nordvest på Sumatra 22. desember etter at myndighetene hadde fått tips fra lokale innbyggere.

– Den 25 år gamle elefanten hadde vært død i rundt ti dager da vi kom fram dit. Obduksjon har avdekket at dens fordøyelsesorganer var blitt svarte, noe som er et tegn på forgiftning, sier Sapto Aji Prabowo, leder for naturvernmyndighetene i Aceh-provinsen (BKSDA).

Han mener at elefanten ble forgiftet med overlegg.

Elefanten var gravid med et 13 måneder gammelt foster. Det gjensto mindre enn seks måneder før elefantungen kunne ha blitt født.

Elefanten tilhører underarten summarisk elefant, som er kritisk utrydningstruet og beskyttet. Elefantenes naturlige leveområder har blitt skrumpet inn som følge av utbygging av palmeoljeplantasjer og dyrene har dermed kommet i konflikt med mennesker.

Lokale innbyggere har overfor myndighetene sagt at bønder i området i dagene i forveien hadde klaget over at en elefant hadde spist av gjødsellageret deres.

Så langt i år har minst elleve elefanter blitt funnet døde i Aceh, de fleste av dem drept av mennesker, ifølge Prabowo. Den ene av elefantene ble funnet i januar, uten støttenner, sammen med en forlatt elleve måneder gammel unge som var i live.