Putin ringte Trump som takk for hjelp med å avverge angrep

Det russiske sikkerhetsbyrået pågrep fredag sju personer mistenkt for å planlegge terroraksjoner i St. Petersburg. Les mer Lukk

Russlands president Vladimir Putin har ringt Donald Trump for å takke ham for et tips fra CIA som kan ha avverget flere bombeangrep mot St. Petersburg.

I en telefonsamtale søndag gikk Putin utenom tradisjonen og takket sin amerikanske kollega for informasjonen han fikk fra CIA tidligere i uken.

Det hvite hus bekreftet senere at Trump etter samtalen ringte CIA-direktøren og gratulerte ham.

Reddet mange liv

Ifølge Putin førte informasjonen til at den russiske sikkerhetstjenesten FSB kunne spore opp og pågripe en gruppe personer mistenkt for å planlegge bombeangrep mot Kazan-katedralen, handelsdistriktet og andre mål i byen St. Petersburg.

Dette skal være de sju som ble pågrepet i en aksjon fredag. De skal ha planlagt å utføre selvmordsaksjoner lørdag, og var ifølge FSB tilknyttet en celle av islamistgruppen i IS.

Politiet konfiskerte et stort antall eksplosiver til hjemmelagde bomber, våpen, ammunisjon og ekstremistlitteratur i forbindelse med aksjonen mot gruppen.

– President Trump satt pris på samtalen og sa til president Putin at hele USAs etterretningstjeneste var fornøyde med å ha hjulpet til å redde så mange liv, sier Det hvite hus.

Deler informasjon

Putin forsikret også Trump om at russiske etterretningstjenester vil dele enhver informasjon de plukker opp om mulige terrortrusler i USA, slik de alltid har gjort.

Telefonsamtalen mellom de to lederne er den andre denne uka. Torsdag ringte Trump for å takke Putin for å ha «anerkjent USAs sterke økonomiske prestasjoner» i en tale på russisk TV.

De to snakket også om mulige måter de kunne samarbeide om å løse Nord-Korea-problematikken på, ifølge Det hvite hus.

Russiske IS-krigere

– Min jobb var å lage bomber med flasker og splinter, sier en 18-åring som er blant de pågrepne, i en video FSB har delt.

De pågrepne kommer fra Nord-Kaukasus i Russland, unntatt en som er fra den tidligere sovjetstaten Tadsjikistan.

I 2015 anslo russiske myndigheter at 2.900 russiske statsborgere hadde reist for å bli med i ekstremistgruppen IS.

I april ble 16 drept og over 50 skadd av en selvmordsbombe på T-banen i St. Petersburg.

Les også: Rødglødende internett skremmer Putin

Trump: – Putin forsikrer at han ikke blandet seg i valget i USA

Putin etterlyser mer politisk motstand