Rødglødende internett skremmer Putin

Russlands president Vladimir Putin styrer mot gjenvalg for seks nye år i presidentvalget i mars. Foto: Aleksej Nikolskij, Sputnik, Kreml Pool via AP / NTB scanpix.
Russlands president Vladimir Putin styrer mot gjenvalg for seks nye år i presidentvalget i mars. Foto: Aleksej Nikolskij, Sputnik, Kreml Pool via AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vladimir Putin styrer mot gjenvalg i mars, men sliter med å kontrollere internett. Det gjør makthaverne desperate og nervøse, mener gravejournalist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korrupsjonsjegeren og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er blitt kjent nettopp gjennom kritiske videoer og innlegg på internett. En dom som ifølge ham selv er politisk motivert, gjør at han trolig nektes å stille i presidentvalget.

Fakta om Vladimir Putin

• Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad – nå St. Petersburg – 7. oktober 1952.

• Tidligere KGB-agent. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

• Ble i 1999 utnevnt til statsminister av president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president.

• Han ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.

• 8. mai 2008 overtok han vervet som statsminister under president Dmitrij Medvedev. Russisk grunnlov slår fast at man ikke kan sitte i mer enn to presidentperioder på rad.

• 4. mars 2012 vant han presidentvalget og seks nye år i presidentstolen.

• 6. desember 2017 kunngjorde han at han stiller som kandidat i presidentvalget 18. mars 2018.

Men Navalnyjs internettkampanjer viser at makthaverne i Kreml ikke klarer å hindre at frie ytringer når millioner av russere.

– Disse folkene er nokså paranoide. De kan fortsatt ikke forstå hvordan de kan kontrollere internett, fordi det til stadighet kommer ny teknologi. Nå handler alt om YouTube og hvordan det kan kontrolleres. Det gjør dem desperate og nervøse, sier den uavhengige journalisten Andrej Soldatov til NTB.

VIDEO: Dette er Aleksej Navalnyj.

Les også: Putin etterlyser mer politisk motstand

Han har sammen med Irina Borogan skrevet boken «The Red Web: The Kremlin's Wars on the internett» og var en av innlederne på NUPIs store Russland-konferanse i Oslo nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt tyder på at Putin blir valgt for seks nye år når russerne går til urnene 18. mars.

Nytt valg – nye lover

Soldatov mener makthavernes nervøsitet kommer til uttrykk gjennom nye runder med undertrykkende lovgiving før hvert valg.

– For to år siden var det dumavalg, og da fikk vi den skrullete loven som pålegger alle selskaper å lagre alle data i over ett år, noe som er ekstremt dyrt. Nå får vi nye lover, og alt handler om å forby VPN i Russland. Alle forstår at det handler om at det står et valg om hjørnet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin holder sin årlige pressekonferanse

VPN er et system som gjør at det ikke vises hvor en bruker er pålogget.

Soldatov får støtte fra professor i statsvitenskap Daniel Treisman ved University of California.

– Jeg tror regimet er bekymret for internett. Jeg er ikke så sikker på at de har en veldig sammenhengende strategi for å håndtere det, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere er arrestert for å ha lagt ut ting på internett, men samtidig er det ganske stor frihet, påpeker han.

Organisere demonstrasjoner

Soldatov mener Kremls frykt bunner i muligheten nettet gir til å organisere folkeprotester, noe den arabiske våren i 2011 tydelig viste.

Mens det tradisjonelt har vært opposisjonspartier og fagforeninger som har fått folk ut i gatene og derfor er blitt satt under kontroll, skjer det nå på helt andre måter, påpeker han.

– Kreml ser på alt dette som «teknologier». Nå ser de på sosiale medier som en «teknologi» for å få folk ut i gatene. For dem er det derfor avgjørende å forstå hvordan disse kan kontrolleres, konstaterer Soldatov.

Les også: Putin vi være russisk president til 2024

Etter valget i 2011 brøt det ut omfattende demonstrasjoner i Moskvas gater. Det skyldtes påstander om valgfusk og at Dmitrij Medvedev og Putin igjen varslet et rollebytte som statsminister og president. Demonstrasjonene ble fulgt av en rekke undertrykkende lover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videobloggere

Sosiale medier som Facebook og Twitter og søkemotoren Google er populære i Russland, men samtidig har lokale varianter som Vkontakte og søkemotoren Yandex stort gjennomslag.

– Vi ser også et veldig interessant fenomen i form av videobloggere på YouTube som får flere millioner visninger for sine ulike synspunkter. Det er naturlig å tenke seg at det bekymrer Kreml, men vi har ikke sett en veldig sterk reaksjon på dette, sier Treisman.

Han konstaterer at det foregår mye på internett i Russland som tilsynelatende ikke er under kontroll, men minner om at det meste av innholdet ikke er direkte politisk.