Fly med nødhjelp til Jemens hovedstad for første gang på tre uker

To jenter trøster hverandre etter at huset deres ble ødelagt i et saudiledet angrep i Sana tidligere i november. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

For første gang på tre uker har nødhjelp ankommet Jemens hovedstad Sana. FN har advart om at millioner risikerte å dø som følge av saudiarabisk blokade.

FN-flyet som landet i Sana lørdag, var lastet med over 15 tonn med vaksiner, blant annet mot difteri, som den yngste delen av befolkningen har desperat behov for.

Tidligere i uka meldte Verdens helseorganisasjon at difteri sprer seg raskt blant barna i Jemen som følge av mangel på vaksiner.

I tillegg landet tre andre fly, to av dem med hjelpearbeidere fra FN og ett med ansatte fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), opplyser en korrespondent fra nyhetsbyrået AFP.

Flyplassen ble reparert tidligere i uka etter at et saudiledet flyangrep ødela kontrolltårnet.

Blokade etter rakettangrep

Alle havner og flyplasser i det krigsherjede landet har vært stengt som følge av en saudiarabisk blokade som har vart siden 5. november. Blokaden ble iverksatt etter at jemenittiske houthi-opprørere avfyrte en ballistisk rakett mot Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

FN og hjelpeorganisasjoner har advart om at blokaden ville føre til den verste sultkatastrofen som verden har sett på flere tiår.

17 millioner av Jemens 27 millioner innbyggere har ikke sikker tilgang på mat som følge av den tre år lange borgerkrigen. Av dem er 7 millioner ifølge FN helt avhengig av mat utenfra.

I tillegg til matmangel er Jemen også rammet av en koleraepidemi, som har tatt over 2.000 liv så langt i år.

Les også: Redd Barna: Hver dag dør 130 barn av sult og sykdom i Jemen

Stengt havn

Tidligere i uka opplyste Saudi-Arabia at blokaden skulle oppheves, og fredag fikk FN klarsignal til å gjenoppta flyginger til Sana. Lørdag formiddag var det imidlertid ikke klart om blokaden av havnen i Hodeida ved Rødehavet også blir opphevet.

Saudi-Arabia har begrunnet blokaden med at den skulle stanse angivelige våpenleveranser fra Iran til houthiene i Jemen.

Krigen i Jemen ble kraftig opptrappet etter at en saudiledet koalisjon begynte å bombe houthi-kontrollerte områder i mars 2015, noen måneder etter at houthiene tok kontroll over hovedstaden.