«Militærjuntaens» barbariske voldshandlinger: Kvinner og barn voldtatt, traumatisert

Amina Khatun flyktet fra Myanmar etter at landsbyen hennes ved Buthidaung i delstaten Rakhine ble angrepet av burmesiske hærstyrker. 30-åringen har sovet med familien under åpen himmel like ved flyktningleirene i Cox´s Bazar og forteller at hun ikke har spist noe på tre dager. Foto: Damir Sagolj / Reuters / NTB Scanpix
Amina Khatun flyktet fra Myanmar etter at landsbyen hennes ved Buthidaung i delstaten Rakhine ble angrepet av burmesiske hærstyrker. 30-åringen har sovet med familien under åpen himmel like ved flyktningleirene i Cox´s Bazar og forteller at hun ikke har spist noe på tre dager. Foto: Damir Sagolj / Reuters / NTB Scanpix

Burmesiske soldater har voldtatt unge jenter og drept små barn, ifølge to ferske rapporter. Nå er en befolkning større enn Oslos, presset sammen på et område som Ullern bydel. Norcap-sjef Benedicte Giæver er sjokkert etter å ha besøkt flyktningleirene rundt Cox´s Bazar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rohingya-flyktning tilbereder mat utenfor sitt midlertidige hjem ved Hakim Para-leiren nær Cox's Bazar i Bangladesh tirsdag denne uken. Scanpix/REUTERS/Susana Vera
Rohingya-flyktning tilbereder mat utenfor sitt midlertidige hjem ved Hakim Para-leiren nær Cox's Bazar i Bangladesh tirsdag denne uken. Scanpix/REUTERS/Susana Vera

Human Rights Watch (HRW) og Redd Barna har avdekkett grove overgep mot Rohingya-minoriteten i Myanmar og lederen for den norske beredskapsstyrken Norcap forteller om grusomme forhold i flyktningleirene i Bangladesh.

– Dette er en krise uten sidestykke. Verdens tettest befolkede flyktningleir. En befolkning like stor som den i Oslo, Asker og Bærum, presset sammen på et område som Ullern bydel – på rundt åtte kvadratkilometer, sier Benedicte Giæver.

På telefon fra Bangladesh forteller Norcap-sjefen at de ekstremt kummerlige leirforholdene har enorm påvirkning på helsesituasjonen for flyktningene.

– Fordi disse leirene ikke er planlagt, er blant annet latriner og vannhull plassert for tett på hverandre. Det kan bli ekstremt farlig om vannet blir infisert. I tillegg er latrinehull ofte gravd for grunne, så om det regner vil de lett oversvømmes. Det er ikke monsoon-tid, men likevel renner det små elver av kloakk mellom teltene. Situasjonen er prekær nå, men når regnet kommer for alvor kan dette bli helt katastrofalt, sier Giæver.

Les også: Fredsprisvinner Malala Yousafzai kritiserer Aung San Suu Kyi for lidelsene til rohingya-folket

All of My Body Was Pain

Human Rights Watch (HRW) mener overgrepene mot rohingyaene i Myanmar er «forbrytelser mot menneskeheten». I den ferske rapporten « All of My Body Was Pain – Sexual Violence against Rohingya Women and Girls in Burma» forteller 33 år gamle Fatima Begum om hvordan hun ble voldtatt dagen før hun flyktet fra en storoffensiv mot landsbyen Chut Pyin utenfor byen Rathedaung i Rakhine.

Rohingya-flyktninger på bambusbroa mellom Palong Khali-flyktningeleiren, 7. november. Scanpix/REUTERS/Navesh Chitrakar
Rohingya-flyktninger på bambusbroa mellom Palong Khali-flyktningeleiren, 7. november. Scanpix/REUTERS/Navesh Chitrakar

– Jeg ble holdt nede av seks menn og voldtatt av fem av dem. Først skjøt og drepte de broren min... så dro de meg til side og en mann rev av meg sarongen, grep tak i munnen min og holdt meg fast. Han stakk en kniv i siden på meg og holdt den der mens mennene voldtok meg. Jeg forsøkte å bevege meg, men såret blødde bare mer. De truet med å skyte meg, forteller 33-åringen.

«Det burmesiske militærets barbariske voldshandlinger har etterlatt utallige kvinner og jenter brutalt skadet og traumatisert», heter det i HRW-rapporten, men også Redd Barnas « Horrors I will never forget» tegner et rystende bilde av hva mange har opplevd. En 16 år gammel jente forteller at burmesiske soldater tok henne og to andre jenter inn i et hus. Der ble de tre barna voldtatt.

– De slo meg i ansiktet med geværet, sparket meg i brystet og tråkket på armene og føttene mine. Så ble jeg voldtatt av tre soldater. De holdt på i over to timer før jeg besvimte, forteller 16-åringen.

Les også: FN anklager Myanmar for planlagt etnisk rensning

«50 døde kropper i vannet»

Konflikten i Rakhine har pågått i mange år, men eskalerte etter at opprørere fra Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) angrep militærposter nord i delstaten i august. Svaret fra burmesiske sikkerhetsstyrker var voldsomt, og førte til en massiv flukt av mennesker over grensen til Bangladesh. Ifølge flere FN-rapporter har militæret begått drap, voldtekter og satt fyr på hundrevis av Rohingya-hjem.

Les også: «Hærsjefen har startet valgkampen for 2020 på bestialsk vis»

Rohingya-flyktninger bygger en midlertidig skolebygning med bambusstenger nær Cox's Bazar i Bangladesh, onsdag denne uken. Scanpix/REUTERS/Susana Vera
Rohingya-flyktninger bygger en midlertidig skolebygning med bambusstenger nær Cox's Bazar i Bangladesh, onsdag denne uken. Scanpix/REUTERS/Susana Vera

Rohingyaenes opprinnelse er omstridt. De mener selv de nedstammer fra muslimske handelsfolk som slo seg ned i regionen for 1000 år siden, samt innfødte som konverterte til islam. Burmesiske myndigheter mener rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh. I dag bor mer enn 800 000 rohingyaer i midlertidige leire rundt byen Cox’s Bazar i Bangladesh. Brorparten er barn og kvinner som er helt avhengig av humanitær hjelp. Rapportene fra HRW og Redd Barna beskriver i detalj hvordan kvinner og barn blir utsatt for vold og overgrep. Noen rohingyaer beskriver også hvordan de har vært vitne til at små barn er drept.

– Militæret tente på husene. Så begynte de å drepe. Menn, kvinner, barn. Vi flyktet. På veien gikk jeg inn i en forlatt landsby for å se etter mat. Jeg kom til en demning og ville fylle flasker med vann for turen. Da jeg kom nærmere så jeg at det lå minst 50 døde kropper i vannet. Jeg glemmer aldri lukten av brente hus eller synet av de oppblåste kroppene, forteller en 12 år gammel gutt til Redd Barna.

– Hatet og ikke velkomne

– Et sektordiktatur

Slik omtaler Burmakomitéens leder Audun Aagre den politiske situasjonen i Myanmar to år etter at Aung San Suu Kyi vant valget.

– Ine Eriksen Søreide sier hun er forsiktig optimist for situasjonen i Rakhine. Jeg er lite glad i ord som optimisme eller pessimisme i politikken, siden politikk handler om å arbeide for positiv utvikling. I forhold til Rohingya-krisen er det aller viktigst å forstå den politiske konteksten, og hvem som har ansvar for hva.

Det sier Aagre til Bistandsaktuelt etter å ha hørt Ine Eriksen Søreide uttale seg om Rohingya-krisen under Asem-møtet i Naypyitaw. Aagre sier det er tre utfordringer som blir viktige å forholde seg til for det internasjonale samfunnet fremover.

– Det første er det humanitære. Det er selvfølgelig helt essensielt å stoppe overgrepene og bidra til trygghet for 800 000 mennesker som nå er på flukt. Tilgangen i Bangladesh er enklere enn i Myanmar, og slik sett er bistandsarbeidet enklere:

– Det andre er det politiske. Det internasjonale samfunnet må støtte burmesiske myndigheter i å implementere anbefalingene i Kofi Annan-rapporten, gjerne i kombinasjon med politisk press dersom regjeringen ikke lykkes med å ta prosessen fremover.

Sist men ikke minst, er det utfordringene med militæret og deres makt, mener Aagre.

– Ingen har gitt et godt svar på hvordan man kan stanse militæret. Med Rohingya-krisen har militæret vist sitt sanne ansikt. Ideen om at reformprosessen handlet om at militæret var på vei ut av burmesisk politikk var en feilslutning. En ny forståelse krever nye politiske strategier. Reformprosessene var en overlevelsesstrategi, og det har militæret lykkes ganske godt med.

– Har hærsjefens mål med offensiven mot rohingyaene rett og slett vært å skade Aung San Sau Kyi, bondefange henne?

– Hm. Det jeg i hvert fall kan si, er at militærets aksjoner er et ledd i maktkampen mellom militæret og den sivile regjeringen, og at det dårlige forholdet er svært alvorlig for landets utvikling.

Aagre mener Ine Eriksen Søreide og norske myndigheter burde innta «en mer fremoverlent rolle» for å støtte sivilregjeringen i maktkampen med Tatmadaw.

– Alle sivile komponenter i burmesiske politikk trenger støtte. Det ville være rart om Norge, som støttet Thein Seins ikke-valgte regjering så sterkt, ikke skulle støtte den sittende regjeringen som skvises av militæret. Samtidig er det nok fornuftig av Eriksen Søreide å være litt avventende til regjeringens handlinger, se hva de får til.

– Hva slags press mener du?

Det store spørsmålet nå er sanksjoner. Mye tyder på at det kan skje mot militære ledere. Det må være et grunnleggende prinsipp; at man kan ikke kan drive 600 000 mennesker på flukt, drepe flere hundre, kanskje tusener, uten at det møtes med en reaksjon. Samtidig tror jeg ikke sanksjoner mot militæret har så stor effekt. De har de pengene de trenger. Militærets ambisjon er å oppnå støtte i befolkningen. Rohingyakonflikten brukes som et middel for å nå målet, og det har de lykkes ganske godt med, sier Aagre.

– I femti år ble de som står bak overgrepene mot rohingyaene omtalt som en militærjunta. Er tiden inne for å gjeninnføre junta-begrepet, gitt makten militæret fortsatt har?

– Det rosenrøde bildet som har preget debatten de siste årene; at militæret ønsket å trekke seg ut av politikk og gi fra seg politisk og økonomisk kontroll var en overdrivelse. Det de tapte i 2015 ønsker de å ta tilbake i 2020, og det er helt åpenbart at hærsjefen sminker seg før valget. Jeg vet ikke om det finnes et ord for at militæret kontrollerer et så stort område innenfor landets politikk. Det er en hybridform, et semi-totallitært samfunn, vi kan kanskje kalle det et slags sektorbasert diktatur.

– Utenriksministeren omtalte under sitt besøk Myanmar som et ferskt demokrati?

– Demokrati er det jo ikke når militæret ikke er underlagt sivil kontroll, har vetorett mot grunnlovsendringer, er en del av enhver regjering og har flertall i sikkerhetsrådet, som er landets øverste beslutningsorgan. Militærets autonomi i sikkerhetspolitikken gjør dem til en «gatekeeper» for fred og demokratisk utvikling, og det er ingenting som tyder på at militæret vil gi avkall på makt og skape et fullverdig demokrati, sier Aagre.

– Det er et stort dilemma når det internasjonale samfunnet krever at Aung San Sau Kyi ansvarliggjøres for hærens handlinger. Det er jo hærsjefen som er rette adressat for lidelsene i Rakhine, og det internasjonale samfunnet har ikke akkurat briljert i å målbære kritikken mot ham. Det er likevel viktig å understreke at jeg ikke er særlig imponert over Aung San Sui Kyis politiske ledelse.

Benedicte Giæver forteller at også hun snakket med mange som hadde traumatiske opplevelser før de kom til leirene rundt Cox´s Bazar.

– Veldig mange fortalte at de har mistet sine kjære. Barn har mistet foreldre eller søsken, foreldre har mistet barn. Det er slående hvor mange husholdninger der barn passer på barn fordi de har krysset grensen fra Myanmar uten foreldrene. Det er så mange foreldreløse barn, forteller sjefen for den norske beredsskapstyrken.

Rohingyaer driver mot bredden av Naf-elven på en improvisert flåte etter å ha krysset grensen mellom Bangladesh og Myanmar. Scanpix/REUTERS/Navesh Chitrakar
Rohingyaer driver mot bredden av Naf-elven på en improvisert flåte etter å ha krysset grensen mellom Bangladesh og Myanmar. Scanpix/REUTERS/Navesh Chitrakar

– Dette er en befolkning som har vært marginalisert der de kom fra, men som nå fremstår helt apatiske. Det rådet en stemning av håpløshet i leirene. De ser ingen fremtid. De kan ikke dyrke, de kan ikke jobbe. De spør om hva de kan dra hjem til, vel vitende om at de er hatet og ikke velkomne i Rakhine, sier Giæver.

Les også: «Om dere ikke drar, vil vi drepe dere»

Norcap-sjefen forteller om et møte med en mann på tyve år som gjorde inntrykk:

– Han fortalte at han hadde mistet tre søstre. Jeg ville ikke en gang spørre hva han trodde hadde skjedd med dem, for jeg så det på ham – fortvilelsen i øynene. Han fortalte at han hadde krysset grensen sammen med foreldrene, den atten år gamle kona og sønnen på fem år. Han var så urolig, sa han ikke visste hvordan han skulle klare å forsørge seg og familien. De hadde ikke et eget telt en gang, men fikk sove hos en annen flyktningfamilie, forteller Giæver.

Den norske beredskapsstyrken Norcap sender eksperter til FN-organisasjoner, andre internasjonale og regionale organisasjoner og nasjonale myndigheter for å hjelpe dem både før, under og etter en krise. I Cox’s Bazar har den norske beredskapsstyrken for tiden 16 eksperter som blant annet jobber med seksuell og reproduktiv helse, utdanning, kjønn og likestilling, logistikk, planlegging og bygging av flyktningleirer, vann og sanitæranlegg. Norcap finansieres først og fremst av det norske Utenriksdepartementet, men får også støtte fra mindre givere.

– Vi har sendt eksperter som jobber for å gjøre en leir som ikke er ok, levelig. For å hjelpe folk som bor i et overbefolket område. En av tingene vi diskuterer nå, er om vi blir nødt til å bygge i høyden for å få plass til alle. Desverre er ikke det mulig slik situasjonen er nå, men på sikt må vi se på slike løsninger for at dette skal fungere.

– Vi vet jo ikke hvor lenge denne krisen varer, og heller ikke hvor mange flere som vil komme. For fortsatt kommer det nye flyktninger hver dag; noen dager hundre, andre dager tusen. På sikt kan vi ende med mer enn én million flyktninger dersom ikke situasjonen i Myanmar endrer seg, sier Giæver.

Møter Aung San Suu Kyi

Også Norcap-sjefen peker på at mange kvinner er voldtatt eller er uønsket gravide.

– Akkurat nå jobber vi med å få på plass systemer for trygge fødsler og for å håndtere kjønnsbasert vold. Vi ser også at situasjonen i host-communities er veldig alvorlig. Mange som selv er svært fattige har tatt i mot rohingyaer med åpne armer, hjulpet dem. Men situasjonen også for de som bodde i disse områdene fra før er nå prekær og disse vil bli viktig å hjelpe i tiden som kommer. Jeg har vært i mange krisesituasjoner men dette er det verste jeg har sett.

I 1999 vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjon 1261, den første noensinne som handlet om barn i krig. Resolusjonen identifiserte seks brudd på barns rettigheter. Redd Barna mener disse blir viktige å poenbtere når organisasjonene ønsker å legge legge press på Ine Eriksen Søreide og de andre utenriksministerne som samles i Myanmar denne uka:

«Be dem om å heve stemmen for å stanse volden mot rohingyaene», heter det fra Redd Barna. Fra utenriksdepartementet heter det at Eriksen Søreide vil gjøre nettopp det når hun møter Myanmars de-facto leder Aung San Sau Kyi i dag. Selv om NLD-lederen ikke har makt over militæret – som står for mange av overgrepene – håper den norske utenriksministeren at hennes budskap vil nå frem.

Stemmer: Rohingya-barn tør ikke gå på do i frykt for overgrep

«Ulovlige innvandrere»

Ufaira Begom (25) lider av diare og dehydrering. Her med sin 6 måneder gamle baby Shehena ved det norsk-finske feltsykehuset til Røde Kors nær Cox's Bazar i Bangladesh onsdag denne uken. Scanpix/REUTERS/Susana Vera
Ufaira Begom (25) lider av diare og dehydrering. Her med sin 6 måneder gamle baby Shehena ved det norsk-finske feltsykehuset til Røde Kors nær Cox's Bazar i Bangladesh onsdag denne uken. Scanpix/REUTERS/Susana Vera

– Myanmar er fortsatt i starten av en vanskelig demokratiserings- og åpenhetsprosess. Norge ønsker å være en langsiktig partner i denne prosessen og har et betydelig engasjement i landet. Vi vil fortsette vår støtte til arbeidet for fred, menneskerettigheter og økonomisk utvikling, men vi vil også stille klare krav til myndighetene i landet, sa utenriksministeren før Myanmar-besøket.

Men Aung San Suu Kyi brukte ikke tid på å dvele ved rohingyaenes skjebne da hun åpnet møtet med europeiske og asiatiske utenriksministre mandag, ifølge NTB.

Fredsprisvinneren brukte store deler av talen på å snakke om en verden med store utfordringer, og pekte blant annet på at mange land står overfor «ulovlige innvandrere», «terrorisme» og «voldelig ekstremisme». Ine Eriksen Søreide (H) var blant utenriksministrene som hørte Aung San Suu Kyis tale. Hun mener det er et håp om bedring av situasjonene for rohingyaene.

– Det er for tidlig å bli optimistisk, men det er i alle fall en viss bevegelse. Nå skal Myanmar og Bangladesh i løpet av de kommende dagene undertegne en avtale om retur av flyktningene, sier Søreide ifølge NTB.

Utenlandske hjelpeorganisasjoner nektes fortsatt adgang til Rakhine, men dette kan det også snart bli endring på, tror Søreide:

– Det virker som Røde Kors fra Thailand og Filippinene nå kan komme inn i Rakhine i løpet av noen dager. Det er i så fall en positiv utvikling. Volden må stoppe, vi må sikre humanitær tilgang, og vi må bidra til trygg retur for flyktningene.

I Naypyitaw gjentok Eriksen Søreide Norges syn på konflikten.

– Volden må stoppe, vi må sikre humanitærhjelp og trygg retur for flyktningene.

Tilbakeblikk: Hva nå, Myanmar? og Ett år etter valget

Les også: Fattigdom redusert med en tredjedel i Myanmar


Artikkelen er opprinnelig publisert av Bistandsaktuelt

Soloppgang over tusener av rohingya-flyktninger, på vei mellom leire i Bangladesh. REUTERS/Damir Sagolj.
Soloppgang over tusener av rohingya-flyktninger, på vei mellom leire i Bangladesh. REUTERS/Damir Sagolj.

Les også: De voldtok oss en etter en

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:46 Mahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34 McGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16 Mann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40 Mexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39 Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13 Zuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:31 Mann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44 Fjøs og låve brant i Indre Salten04:20 Johnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17 Kina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04 Opprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02 Politikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45 Trumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14 Australsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47 Lotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17 Kjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet
Siste nytt
01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17NorgeIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:46SportMahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18VerdenPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34SportMcGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16NorgeMann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40VerdenMexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13SportZuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeMann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44NorgeFjøs og låve brant i Indre Salten04:20VerdenJohnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17VerdenKina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04VerdenOpprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02NorgePolitikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45VerdenTrumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14VerdenAustralsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47NorgeLotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17NorgeKjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet
Populært