Meny

Guterres hardt ut mot Saudi-Arabias «tåpelige krig» i Jemen

Millioner av mennesker trues av hungersnød i Jemen, der Saudi-Arabia fører en nådeløs krig mot Houthi-bevegelsen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær António Guterres er «dypt skuffet» over at Saudi-Arabia fører «en tåpelig krig» i Jemen og har innført blokade av landet.

– Generalsekretæren er svært skuffet over at blokaden ennå ikke er opphevet, sier talsmannen Stephane Dujarric.

Ifølge Dujarric har Guterres rettet en direkte henvendelse til Saudi-Arabias FN-ambassadør Abdallah al-Mouallimi med krav om at flyplassene i Sana og Aden, samt havnene i Hodeida og Saleef straks blir gjenåpnet for hjelpesendinger fra FN.

– Guterres kaller dette en tåpelig krig. Det er en menneskeskapt krise og han er knust over de scener vi ser fra Jemen og befolkningens lidelser der, sier Dujarric.

Verdens største krise

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som støttes av USA.

Over 10.000 mennesker er siden drept i massive flyangrep mot landet, som FN i dag betegner som en av verdens største humanitære kriser.

3 millioner mennesker er drevet på flukt som følge av krigen og 17 millioner mennesker er avhengige av matvarehjelp utenfra for å overleve. Rundt 7 millioner av dem står ifølge FN på randen av sult.

Nærmere 1 million mennesker er smittet i en koleraepidemi, som hittil har kostet 2.200 mennesker livet.

6. november innførte Saudi-Arabia og deres koalisjonspartnere full blokade av landet, og de humanitære konsekvensene av denne er alvorlige, advarer Guteres.

Blokaden forverrer

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) advarte fredag at blokaden har ført til kritisk mangel på rent drikkevann, noe som kan få koleraepidemien til å skyte ny fart. 1 millioner mennesker kan være i fare som følge av dette, advarer hjelpeorganisasjonen.

Redd Barna anslår at 130 barn nå dør daglig av sult og sykdom i Jemen, som en direkte følge av krigen og blokaden.

Verdens matvareprogram (WFP) anslår at 15.000 underernærte barn i Jemen vil dø de kommende månedene, dersom de ikke får hjelp utenfra.

(©NTB)

Populært