Rapport til USAs kongress advarer:

– Korea-krig kan koste 300.000 livet de første par dager

Nordkoreansk artilleri avfyres under en øvelse for å markere 85-årsdagen for landets hær i april. Scanpix/Reuters. Les mer Lukk

I rapporten som ble overlevert den amerikanske Kongressen fredag vurderes sju «militære muligheter» USA kan bruke til å håndtere trusselen fra Nord-Koreas atom- og rakettprogram.
Sør-Koreas hovedstad Seoul er en millionby og befinner seg innen rekkevidde av nordkoreansk artilleri. Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Rapporten advarer om at en militær konflikt på den koreanske halvøya kan gi inntil 300.000 ofre i løpet av bare få dager.

«Det er anslått at en ny Korea-krig kan berøre opp mot 25 millioner mennesker på hver side av grensen, inkludert minst 100.000 amerikanske borgere», heter det i rapporten;

«Selv om man forutsetter at Nord-Korea kun bruker konvensjonelle våpen varierer anslagene mellom 30.000 og 300.000 døde i løpet av de første dagene med kamper».

Nordkoreansk artilleri antas å kunne avfyre 10.000 runder per minutt i retning den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

Faksimile fra rapporten. Befolkningstetthet på den koreanske halvøya. Les mer Lukk

Rapporten er utarbeidet av Congressional Research Service (CRS), et offentlig organ som omtales som «Kongressens tankesmie» og sorterer under det amerikanske nasjonalbiblioteket, Library of Congress. Den gir en oppsummering av analyser og ekspertuttalelser om en eventuell militær konflikt på halvøya.

Om krigen eskalerer til bruk av atomvåpen vil titalls millioner dø, og verdens ellevte største økonomi (Sør-Korea) ødelegges, heter det i rapporten.

«Regimet i Pyongyang kan også reagere ved å avfyre raketter mot Japan. Landet er tett befolket. Hovedstaden Tokyo og området omkring har 38 millioner innbyggere.»

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: NATO og Japan dropper dialog - vil øke presset på Nord-Korea.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Japan vil øke presset på Nord-Korea «til det maksimale» Les mer Lukk

Les også:Nord-Koreas hacker-hær: Spionasje, bankran og hevn

Tilbaketrekking?

USAs forsvarsminister James M. Mattis taler under en pressekonferanse med sin sørkoreanske kollega Song Young-moo lørdag. Scanpix/AP. Les mer Lukk

De sju «militære mulighetene» som vurderes spenner fra økt isolering og avskrekking av Nord-Korea til tilbaketrekking av amerikanske styrker fra halvøya.

Militære muligheter som vurderes i rapporten:

  • Opprettholde militær status quo.
  • Økt isolering og avskrekking.
  • Nekte Nord-Korea tilgang til leveringssystemer som kan true USA (for eksempel ved å skyte ned testraketter).
  • Ødelegge rakettbaser og oppskytingsramper.
  • Ødelegge nordkoreanske atomanlegg.
  • Regimeendring i Nord-Korea.
  • Tilbaketrekking av amerikanske styrker.
Et av de ferskeste tilgjengelige bildene av Nord-Koreas leder Kim Jung-un har fredelig preg. Her inspiserer han en sminkefabrikk i Pyongyang sammen med kona Ri Sol-Ju (nr. 2 fra høyre). Bildet ble offentliggjort av det statlige nyhetsbyrået søndag. Scanpix/AFP. Les mer Lukk

I vurderingen av sistnevnte forslag, tilbaketrekking, skriver CRS:

Amerikansk F/A-18F Super Hornet går inn for landing på hangarskipet USS George Washington under en felles øvelse med Sør-Korea i 2010. Arkivfoto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

«Fraværet av amerikanske styrker i Sør-Korea kan oppmuntre Nord-Korea til fornyet krig i et forsøk på å gjenforene halvøya. (...) Dersom USA blir betraktet som upålitelig eller ikke tilstedeværende vil Sør-Korea og kanskje Japan kunne komme til å vurdere det nødvendig å utvikle sine egne atomvåpen».

Spenningene i forholdet mellom Nord-Korea, USA og USAs allierte Sør-Korea og Japan har økt ytterligere i løpet av 2017. Senest lørdag uttalte USAs forsvarsminister Jim Mattis under et besøk i Sør-Korea at atomtrusselen fra Nord-Korea er økende, og sa et angrep «vil bli møtt med en kraftig militær respons.»

Stillbilde fra video viser det som skal være prøveoppskytningen av et nordkoreansk Hwasong-12-missil i mai. Scanpix/AP. Les mer Lukk

Samtidig understreket han i løpet av sitt besøk i den sørkoreanske hovedstaden at krig «ikke er et mål» for USA.

Nord-Korea har pådratt seg det internasjonale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter. FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene. En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført for å presse Nord-Korea til å oppgi sine våpenprogrammer.

Les også:Nord-Korea: – Ta truslene våre bokstavelig

22 rakettester i år

Nord-Koreas hær er den femte største i verden, med én million soldater. I løpet av årets første ti måneder gjennomførte landet 22 rakettester og prøvesprengte det som trolig var en hydrogenbombe. Landet truet også med å sende raketter over det amerikanske stillehavsterritoriet Guam og gjennomføre en atomprøvesprengning i atmosfæren.

USA har på sin side også markert militær tilstedeværelse i regionen i høst med besøk av hangarskip og avanserte flyvåpen, melder CNN.

Rapporten til Kongressen tar også opp andre utfordringer ved krig enn tapstall, som evakuering og gjenoppbygging. Ikke minst tar analysen, som er basert på åpne kilder, opp det viktige spørsmålet om hvordan Kina vil reagere ved en eventuell militær konflikt på halvøya. «USA og Sør-Korea risikerer direkte militære sammenstøt med Kina, slik det skjedde under Korea-krigen 1950-53. (…) Om USA skulle gjennomføre forebyggende angrep eller forkjøpsangrep mot Nord-Korea risikerer landet et brudd med Kina, som er USAs største handelspartner».

Les rapporten «The North Korean Nuclear Challenge: Military Options and Issues forCongress» i sin helhet.

Øvrige kilder: Yonhap News, NTB.

Les også:
Stoltenberg: Nord-Korea er en global trussel

Mattis sier atomtrusselen fra Nord-Korea er økende