Tyske jøder: AfD utgjør landets største utfordring siden krigen

Nestleder i AfD, Joerg Meuthen. Foto: EPA / NTB scanpix. Les mer Lukk

Alternativ for Tyskland (AfD) utgjør den største utfordringen dette landet har stått overfor siden krigen, uttaler det tyske jødiske sentralrådet.

Fakta om politiske partier i Tyskland  
  • CDU (Kristeligdemokratisk union) ble dannet etter annen verdenskrig og er det største konservative partiet i Tyskland. Ledes av statsminister Angela Merkel, som har flyttet partiet mot venstre.
  • CSU (Kristeligsosial union) er CDUs bayerske søsterparti. Partiet regnes som mer konservativt enn CDU. Ledes av Horst Seehofer.
  • SPD ( Tysklands sosialdemokratiske parti) er Tysklands eldste parti. Det ble dannet for nærmere 150 år siden og var da arbeiderbevegelsens parti. I dag ledes SPD av Martin Schulz.
  • FDP (Fridemokratene) står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål. Partiet ledes av Christian Lindner.
  • Grüne (De grønne) har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter.
  • Die Linke (Venstre) ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst- Tyskland og avhoppere fra SPD. Har markert seg som pasifistisk og kritisk til næringslivsinteresser.
  • AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk. Ligger an til å komme inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

– For første gang har et høyrepopulistisk parti med sterke forbindelser til høyreekstremisme blitt stemt inn i Bundestag, heter det i en uttalelse som Zentralrat der Juden in Deutschland publiserte på sitt nettsted søndag kveld.

Les også: Solberg: – Betryggende for Europa

– Vi forventer at våre demokratiske krefter avdekker AfDs sanne ansikt og blottlegger partiets tomme, populistiske løfter, skriver det jødiske sentralrådet videre.

Den jødiske verdenskongress (WJC) uttrykker også dyp bekymring.

Les også: Svekket Merkel må finne nye partnere

– Det er avskyelig at AfD, en skammelig, reaksjonær bevegelse som fremkaller det verste fra Tysklands fortid og som burde være forbudt, nå har denne muligheten i den tyske nasjonalforsamlingen til å fremme sin nedrige plattform, sier WJCs leder Ronald Lauder.