Svekket Merkel sendes til Jamaica

Statsminister Angela Merkel får flest stemmer ifølge prognosene, men går tilbake fra forrige valg. Foto: AP / NTB scanpix.
Statsminister Angela Merkel får flest stemmer ifølge prognosene, men går tilbake fra forrige valg. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tyske regjeringspartiene ble straffet hardt av velgerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om politiske partier i Tyskland

  • CDU (Kristeligdemokratisk union) ble dannet etter annen verdenskrig og er det største konservative partiet i Tyskland. Ledes av statsminister Angela Merkel, som har flyttet partiet mot venstre.
  • CSU (Kristeligsosial union) er CDUs bayerske søsterparti. Partiet regnes som mer konservativt enn CDU. Ledes av Horst Seehofer.
  • SPD ( Tysklands sosialdemokratiske parti) er Tysklands eldste parti. Det ble dannet for nærmere 150 år siden og var da arbeiderbevegelsens parti. I dag ledes SPD av Martin Schulz.
  • FDP (Fridemokratene) står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål. Partiet ledes av Christian Lindner.
  • Grüne (De grønne) har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter.
  • Die Linke (Venstre) ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst- Tyskland og avhoppere fra SPD. Har markert seg som pasifistisk og kritisk til næringslivsinteresser.
  • AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk. Ligger an til å komme inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

SPDs leder Martin Schulz gir statsminister Angela Merkel skylden og setter strek for samarbeidet.

Prognosen klokka 22 søndag viste en oppslutning på 33 prosent for Merkel og hennes kristenkonservative partiallianse CDU/CSU.

Et slikt resultat vil være Merkels svakeste siden hun ble partileder i CDU. Sammenlignet med valget i 2013 er det en tilbakegang på 8,5 prosentpoeng.

Les også: Tyskerne til urnene – valgresultatet ansees som gitt

Den store valgvinneren er partiet AfD på ytre høyre, som ifølge prognosen lå an til å få en oppslutning på 12,8 prosent.

SPD går i opposisjon

Et «bittert» nederlag, fastslår SPDs leder Martin Schulz.

Han overtok som partileder i vinter og skulle bli SPDs redningsmann. Slik ble det ikke. Prognosen, som var utarbeidet av Infratest dimap for fjernsynskanalen ARD, viste en oppslutning på 20,6 prosent, ned 5,1 prosentpoeng fra 2013-valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå vil Schulz gå i opposisjon.

– Denne kvelden markerer slutten på storkoalisjonen og vårt samarbeid med kristendemokratene, sa Schulz da han talte til SPDs valgvake.

Les også: – Hvem skal i regjering med Tysklands «sorte enke» Merkel?

Sender Merkel til Jamaica

«Schulz sender Merkel til Jamaica», lød overskriften hos ARD på nett.

Det mest aktuelle alternativet til dagens storkoalisjon er nemlig en såkalt Jamaica-koalisjon, etter fargene i det jamaicanske flagget. En slik koalisjon vil bestå av CDU/CSU (de svarte), liberale FDP (de gule) og Grüne (de grønne).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både FDP og Grüne viste søndag kveld interesse for slike samtaler. Merkel sa på sin side at hun ville ta seg tid til å sondere.

– Vi ønsker å danne regjering, og ingen regjering kan dannes uten oss, fastholdt hun.

Gjennombrudd for AfD

For det sterkt innvandringskritiske partiet AfD ble valget et stort gjennombrudd. Partiet lå ifølge prognosene an til å bli tredje størst med hele 93 seter i nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal jage dem! sa Alexander Gauland, én av partiets to ledere.

Han første løfte var en parlamentarisk gransking av Merkel, som AfD mener kan ha brutt loven i forbindelse med håndteringen av flyktningkrisen i 2015.

«Skandaløs valgkamp»

Da partilederne møttes for å debattere valgresultatet, gikk Schulz langt i å gi Merkel skylden for AfDs suksess.

– Jeg mener Merkel har drevet en skandaløs valgkamp. Fordi hun hele tida nektet å gå i konfrontasjon med partier til venstre og til høyre, og fordi hun hele tida var så vag om egne standpunkter, skapte hun et vakuum som AfD kunne fylle, sa han.

Ved selv å gå i opposisjon sørger Schulz nå for å forhindre at AfD blir det største opposisjonspartiet, noe som ville ha gitt partiet en enda mer framtredende rolle.

«Betryggende for Europa»

Trass tilbakeslaget for Merkel mener statsminister Erna Solberg (H) at resultatet er «betryggende for Europa».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger en sterk politiker som Angela Merkel også framover, sier Solberg til NTB.

– Men det blir utfordrende for henne å finne samarbeidspartnere, litt på samme måte som hjemme hos oss, sier hun.

Tyskland-kjenner Kate Hansen Bundt, som er generalsekretær i Atlanterhavskomiteen, mener Merkel bør klare å stable en Jamaica-koalisjon på beina. Merkel er kjent for å være pragmatisk og vil trolig være villig til å strekke seg langt, påpeker hun.

– Men jeg tror vi kan forvente en lang periode før en ny regjering er på plass.

Les også: Merkel forsøkte å overbevise tvilerne siste dag før valget