– En eskalering fra Kim Jong-un

Passasjerer på en togstasjon i Sør-Koreas hovedstad Seoul ser på nyhetssendingen om Nord-Koreas seneste rakettest tirsdag. Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets stabsskole kaller Nord-Koreas rakettest over japansk fastland en «virkelig eskalering» og «faretruende utvikling».

Nord-Koreas rakett- og atomvåpenprogram siden 2016  
  • 16. januar 2016: Nord-Korea gjennomfører en fjerde underjordisk atomprøvesprengning av det de hevder er en hydrogenbombe – noe som blir bestridt av eksperter.
  • 9. mars 2016: Kim Jong-un hevder at Nord-Korea har utviklet et atomstridshode som kan plasseres i et missil.
  • 23. april 2016: Nord-Korea testfyrer en rakett fra en undervannsbåt.
  • 8. juli 2016: USA og Sør-Korea offentliggjør planer om et missilforsvarssystem – THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).
  • 3. august 2016: Nord-Korea avfyrer for første gang et ballistisk missil inn i Japans økonomiske sone.
  • 9. september 2016: Femte atomvåpentest.
  • 6. mars 2017: Nord-Korea avfyrer fire ballistiske raketter i det de sier er en øvelse på et angrep på USAs baser i Japan.
  • 7. mars 2017: USA begynner utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea.
  • 14. mai 2017: Nord-Korea avfyrer en ballistisk rakett som flyr 700 kilometer før det lander i Japanhavet. Analytikere mener raketten har mulighet til å nå den amerikanske øya Guam, 4.500 kilometer borte.
  • 4. juli 2017: Nord-Korea avfyrer et ballistisk missil som flyr 930 kilometer før det lander i Japan-havet. Analytikere mener missilet har en beregnet rekevidde på 6.700 kilometer, noe som betyr at det kan nå Alaska. Pyongyang sier det dreier seg om en interkontinental ballistisk rakett av typen Hwasong-14.
  • 28. juli 2017: Nord-Korea avfyrer en ny ballistisk rakett som ifølge Pentagon flyr om lag 1.000 kilometer før det lander i Japan-havet.
  • 29. august 2017: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett som flyr over Japan før den lander i Stillehavet.

(Kilde: AFP, NTB)

Nord-Korea skjøt i morgentimene tirsdag en mellomdistanserakett 2700 km over den japanske øya Hokkaido. Raketten delte seg i tre før den styrtet i Japanhavet.

Les også: Nord-Korea avfyrte rakett mot Japan

– Krysser en rød linje

– Dette er en klar eskalering fra Kim Jong-uns side. Her har han krysset en rød linje. Ved denne siste oppskytingen har han demonstrert at Nord-Korea for første gang er i stand til å sende en mellomdistanserakett over et annet land. Når han krysser en rød linje ved denne handlingen, er det ganske avgjørende for hva som vil skje videre, og hvilke konsekvenser det vil få, sier oberstløytnant Palle Ydstebø til VG Nett tirsdag.

Japanske Patriot-rakettbatterier (PAC-3) gjøres klare ved forsvarsdepartementet i Tokyo tirsdag. Scanpix/EPA. Les mer Lukk

Ydstebø er sjef for seksjonen for militær strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole, og følger nøye med på utviklingen på den koreanske halvøya. Han mener dagens test har skapt en helt ny situasjon i konflikten, fordi Nord-Korea nå har fjernet all tvil om hvorvidt de kan nå den amerikanske stillehavsøya Guam.

I helgen ga Ydstebø ABC Nyheters lesere sin analyse av den amerikanske responsen på Nord-Koreas våpentester. Les også: – Klar plan bak USAs Nord-Korea-utspill

Krevende raketteknologi

Et av de store usikkerhetsmomentene ved Nord-Koreas arsenal er om landet allerede mestrer teknologien som kan la dem miniatyrisere atomvåpen til stridshoder i disse missilene. Les ABC Nyheters nylige intervju med seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe: – Frykter at Nord-Korea utvikler hydrogenbomber

Sørkoreanske F-15K slipper bomber under en øvelse ved Pilseung-fjellene øst i landet tirsdag, få timer etter den nordkoreanske rakettoppskytningen. Scanpix/EPA. Les mer Lukk

Raketten tirsdag morgen later til å ha delt seg i tre da den kom tilbake inn i atmosfæren. Ydstebø understreker i intervjuet med VG hvor krevende det er å kontrollere innfarten for slike langtrekkende missiler.

– Men som sagt det er virkelig en eskalering og en faretruende utvikling når Nord-Korea så tydelig viser hva de er istand til å få til, sier Ydstebø til VG.

Oberstløytnanten mener Kina og FNs Sikkerhetsråd på den nye utviklingen vil bli viktig.

Les også: Sør-Korea simulerte tilintetgjørelse av Nord-Koreas ledelse

– Har nådd bristepunktet

Oberstløytnant Palle Ydstebø er sjef for seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Foto: Forsvaret.no. Les mer Lukk

Kina reagerer sterkt på den siste rakettoppskytningen fra Nord-Korea og sier spenningen på den koreanske halvøya er svært høy.

– Situasjonen er på bristepunktet og nær ved å bli en full krise. Samtidig gir dette mulighet for å gjenåpne fredssamtaler. Vi håper alle parter nå vil vurdere hvordan spenningen kan dempes, slik at det kan bli fred og stabilitet på den koreanske halvøya, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet Hua Chunying ifølge nyhetsbyrået AFP.

Japans statsminister Shinzo Abe reagerte naturlig nok også mot oppskytningen tirsdag morgen:

Et nordkoreansk flagg vaier på toppen av et 160 meter høyt tårn i Nord-Korea, sett fra Paju i sør. Scanpix/AP. Les mer Lukk

– Deres fullstendig uakseptable handling ved å skyte opp en rakett over vårt land er en svært alvorlig trussel og fullstendig ødeleggende for freden og sikkerheten i regionen, sa han ifølge nyhetsbyråer. Abe ber FNs sikkerhetsråd drøfte videre tiltak mot Nord-Korea.

Les også: Russland: Ekstremt bekymret for Nord-Korea

Militærøvelser med USA i sør

Ydstebø ser den nordkoreanske rakettoppskytningen tirsdag i sammenheng med de årvisse militærøvelsene USA og Sør-Korea er i ferd med å gjennomføre i disse dager. I slike sammenhenger kommer det alltid reaksjoner fra Nord-Korea, ofte i form av krigsretorikk, forklarer han i VG-intervjuet:

Sørkoreanske soldater trener under den årlige Ulchi Freedom Guardian-øvelsen som gjennomføres sammen med USA. Scanpix/AP. Les mer Lukk

– Men det å skyte opp en mellomdistanserakett som når så langt, er en klar eskalering, sier oberstløytnanten til VG.

Oppskytingen kommer bare dager etter at Nord-Korea sendte opp tre kortdistanse-missiler som landet i sjøen. For en måned siden gjennomførte landet den andre prøveoppskytingen av en interkontinental rakett, som analytikere mener kan nå langt inn i USA dersom nordkoreanerne klarer å perfeksjonere våpenet.

Nord-Korea har tidligere avfyrt flere raketter som har falt i sjøen utenfor Japan.

Sist uke roste USAs utenriksminister Rex Tillerson Nord-Korea for det han omtalte som selvbeherskelse. Han uttrykte håp om at regimet kan være klar for dialog etter en periode med færre provokasjoner.

Les også: Mattis: – Krig med Nord-Korea ville vært katastrofalt

Øvrige kilder: NTB