Vil sette inn 3.000 soldater mot Taliban

USA vurderer ny opptrapping i Afghanistan

Elitesoldater fra US Marines går om bord i et transportfly på en amerikansk base i Kirgisistan med kurs for Afghanistan i 2012. Les mer Lukk

Knapt fire måneder etter at Barack Obama gikk av som USAs president, vurderer Trump-administrasjonen å trappe opp det amerikanske nærværet i det krigsherjede landet.

Ifølge flere amerikanske medier anbefaler amerikanske militære tjenestemenn og utenriksdepartementet å sende minst 3.000 soldater til Afghanistan for å bekjempe Taliban, melder BBC.
President Donald Trump skal ennå ikke ha godkjent planene, ifølge navngitte tjenestemenn.
Det er for tiden 13.000 NATO-soldater i Afghanistan, av disse er 8.400 amerikanere.

Ifølge CNN kan det bli aktuelt for USA å sende opptil 5.000 ekstra soldater for å intensivere kampen mot Taliban.

De endelige forslagene til den planlagte styrkeoppbyggingen i Afghanistan er ventet å bli behandlet i løpet av denne uken.
Trump har allerede gitt forsvarsminister James Mattis klarsignal til å øke innsatsen mot IS i Syria.

Les også: Får Krigskorset for «heroisk fremferd» i Afghanistan

Har brukt 8.000 milliarder

Tidligere president Barack Obama mottok Nobels fredspris i 2009. Han lovte å trekke USA ut av krigene i Irak og Afghanistan, og sa han ville gjøre alt for å unngå nye kriger, men dette løftet har vært vanskelig å overholde.

USA har hittil brukt over 8.000 milliarder kroner på å stabilisere Afghanistan, men landet er fortsatt gjennomsyret av korrupsjon og trues av et stadig voksende Taliban, ifølge USA generalinspektør for afghansk gjenoppbygging (SIGAR), John F. Sopko.

Les også: Taliban varsler blodig våroffensiv

Embed: usa

Tusenvis drept

Tusenvis av afghanske soldater og politimenn har mistet livet i kampene mot et både rikt og godt bevæpnet Taliban i løpet av de siste par årene.

– Selv om jeg skulle ønske jeg kunne si at mye har blitt bedre i Afghanistan i løpet av de siste par årene, kan jeg ikke, sier Sopko, ifølge AFP.
NATO trakk sine kampstyrker ut av Afghanistan i 2014. Selv om USA har trappet kraftig ned sitt nærvær i Afghanistan, har spesialstyrker fortsatt å yte støtte til afghanske troppe både på bakken og i luften.

Les også: USA antyder at Russland gir våpen til Taliban

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her slipper USA «alle bombers mor»

Varsler blodig våroffensiv

Taliban har varslet nye angrep mot utenlandske mål i Afghanistan så snart snøen forsvinner. Eksperter tror det blir et tøft år for regjeringsstyrkene.

– Hovedmål vil være utenlandske styrker, deres militære infrastruktur og etterretning, og å eliminere deres lokale leiesoldater, skriver Taliban i en uttalelse fredag.

Ifølge BBC har tre viktige Taliban-kommandører, inkludert lederen til en ny kommandoenhet, nylig blitt flyttet fra Helmand, hvor Taliban er tungt inne, til Kunduz før den varslede våroffensiven.

Les også: Afghanistans forsvarsminister og hærsjef går av etter Taliban-angrep

Embed: usa

NATO vurderer økt innsats

NATO vurderer å øke sin tilstedeværelse i Afghanistan for å styrke innsatsen mot islamistiske opprørere, ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stoltenberg viser i et intervju med tyske Welt am Sonntag til det han kaller en utfordrende sikkerhetssituasjon som bakgrunn for at NATO nå veier for og imot å sende flere soldater til Afghanistan.

Den 28 nasjoner store alliansen er i landet med rundt med 13.000 soldater for å hjelpe det lokale forsvaret med trening, opplæring og rådgivning.

Beslutningen om å øke, og eventuelt forlenge, tilstedeværelsen i Afghanistan er ventet i løpet av mai.

Les også: Afghanske myndigheter: – Minst 90 ble drept av amerikansk bombe

USA har møtt kraftig motstand i krigen mot Taliban, og har mistet flere soldater. Her blir en såret amerikansk soldat båret inn i et helikopter etter trefninger i Helmand-provinsen i 2011. Les mer Lukk

IS-leder drept

For to dager siden ble lederen for IS i Afghanistan, Abdul Hasib, drept av afghanske spesialstyrker i Nangarhar-provinsen, opplyser Afghanistans president Ashraf Ghani.

Amerikanske militærmyndigheter bekrefter at Hasib er drept i angrepet.

Hasib tok over ledelsen av IS i Afghanistan etter Hafiz Said Khan som ble drept i et amerikansk droneangrep i fjor. Ifølge en uttalelse fra den afghanske regjeringen ble Hasib og flere ledere i IS i Afghanistan drept i operasjonen, som skal ha skjedd i april, ifølge nyhetsbyråene AFP og DPA.

Hasib regnes for å være personlig ansvarlig for å ha beordret angrepet på det militære sykehuset i Kabul i mars, der 49 mennesker ble drept og 76 såret.

Les også: Norge får utsendt afghaner i retur

Embed: usa

«Alle bombers mor»

Afghanske og amerikanske spesialstyrker opererer sammen i Nangarhar-provinsen. Så sent som lørdag ble to amerikanske soldater drept i dette området, dagen før operasjonen som førte til at Abdul Hasib ble drept.

Amerikanske styrker har gjennomført luftangrep i flere måneder mot IS-posisjoner i provinsen, inkludert kjempebomben «Alle bombers mor» som ble sluppet 13. april.

Selv om IS har vært aktive i Afghanistan siden 2015, har ekstremistgruppa aldri hatt mer enn 3.000 krigere i landet.

Les også: Redd Barna: 400.000 afghanske barn faller ut av skolen i år