– Irakiske styrker inntar universitetet i Mosul

Irakiske styrker fortsetter den møysommelige offensiven for å drive IS ut av Mosul. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Irakiske soldater har inntatt universitetsområdet i Mosul, som IS hadde omgjort til en militærbase.

Spesialsoldatene skal ha tatt kontroll over deler av universitetsområdet fredag morgen. Dette beskrives som en viktig taktisk seier i kampen mot ekstremistgruppa IS, som lenge har kontrollert storbyen Mosul.

Irakiske regjeringsstyrker, kurdiske peshmerga-styrker og allierte militsgrupper har de siste månedene forsøkt å gjenerobre Mosul. De får støtte fra kampfly fra USA og andre vestlige land.

Universitetsområdet ligger øst i Mosul, Iraks nest største by som er delt i to av elva Tigris.

Mosul ble erobret av IS sommeren 2014, og den store militæroffensiven for å gjenerobre byen ble innledet i midten av oktober.

Regjeringsstyrkene og deres allierte har imidlertid møtt langt hardere motstand enn forventet, og IS kontrollerer fortsatt den vestlige delen av byen.

Les også: Professor: – Frigjøring av Mosul vil ikke bety fred

Hollande tror på Mosul-seier om få uker

Rasert av IS

Universitetsområdet som ble erobret fredag, er i stor grad rasert, blant annet etter å ha blitt bombet av amerikanske fly fordi USA fryktet at IS skulle benytte laboratoriene der til å produsere kjemiske våpen.

IS har benyttet en rekke offentlige bygg som militærbaser i Mosul, og det er uklart om universitetsområdet fortsatt var i bruk til dette.

Tidligere i måneden la amerikanske fly et sykehus i ruiner, men dette var ikke lenger i drift og var omgjort til en militærbase for IS.

Les også: Gatekampene i Mosul kan vare i månedsvis

IS-motstand kraftig svekket i Mosul