Meny

125.000 antas å være på flukt

Professor: – Frigjøring av Mosul vil ikke bety fred

Irakiske sikkerhetsstyrker hevder å ha erobret rundt 60 prosent av Mosul. Foto: Khalid Al-mousily / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unicef tror det blir «et svart år for Midtøsten» og mener situasjonen i IS-beleirede Mosul vil eskalere ytterligere. – Utsiktene for fred er dårlige selv med frigjøring, sier professor i internasjonal politikk. 

Irakiske styrker startet torsdag i forrige uke den andre fasen av sin offensiv mot IS øst i Mosul. 

Søndag kom meldingene om at irakiske regjeringsstyrker hevder å ha gjenerobret over 60 prosent fra IS. 

Den irakiske offensiven for å gjenerobre Mosul ble innledet i midten av oktober og ble møtt med sterkere motstand enn forventet. 

Ifølge de siste meldingene fra irakiske regjeringsstyrker hevder de at Mosul sannsynlig vil være frigjort i løpet av tre måneder.

Professor i internasjonal politikk Nils Butenschøn ved Universitetet i Oslo Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

– Frigjøring betyr ikke fred

Mosul er den siste byen i Irak som er beleiret av IS. En sannsynlig frigjøring i løpet av 2017 vil ikke bety øyeblikkelig fred, ifølge professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, Nils Butenschøn.

Før Mosul ble erobret av jihadistene i 2014 bestod byen av en majoritet sunnimuslimer, kristne, kurdiske og yazidiske minoriteter. 

Butenschøn sier til ABC Nyheter at en frigjøring vil by på store utfordringer.

– Spørsmålet er om det vil eksistere en form for forståelse og enighet mellom aktørene som vil sikre trygghet og stabilitet. Det er nok ikke veldig sannsynlig. Utsiktene for fred er ikke gode slik det ser ut nå.

Ifølge professoren er det høyst uklart om sjiamuslimene, kurderne, den irakiske regjeringen, USA og minoritetene vil klare å enes om et styringsorgan etter frigjøringen. 

Professoren er også spent på hvilken rolle Tyrkia vil få i eventuelle forhandlinger. Tyrkia hjelper peshmergastyrkene nord i Mosul.

– Det er så mange grupper som er involvert, så det er vanskelig å se for seg en enighet. Det er så mange kryssende interesser her. Problemet er at de eksterne aktørene, som for eksempel amerikanerne, alle vil ønske å påvirke sluttspillet. Om det blir fred avhenger mye av rollen sjiamuslimene vil ha her, sier Butenschøn. 

Professoren sier forholdet mellom befolkningen kan bli vanskelig fordi en mistenkeliggjøring fort kan oppstå når befolkningen vender hjem. Et faremoment kan være at IS-celler blir værende i byen og blander seg med lokalbefolkningen.

– Det kommer an på om befolkningen føler at deres grunnleggende sikkerhet er ivaretatt. Det er mulig vi får lokale militser hvor befolkningene forsøker å forsvare seg selv gjennom intern organisering. Man blir usikker på hvem naboen egentlig er. Føler ikke borgerne trygghet vil de opprette egne interne organiseringer.

Les også: Stadig forverrede forhold i Mosul

– 2017 ser ut til å bli et svart år for Midtøsten

Kommunikasjonsrådgiver i Unicef, Helene Sandbu Ryeng. Foto: Pressefoto.

– Vi planlegger for at Irak kan bli en av de største humanitære krisene i 2017. Om ett år antar vi at rundt 4 millioner mennesker vil være på flukt og 11 millioner mennesker vil trenge vår hjelp, skriver kommunikasjonsrådgiver i Unicef Helene Sandbu Ryeng i en epost til ABC Nyheter.

De siste rapportene går på at 125.000 mennesker har flyktet fra Mosul siden kampen om å frigjøre millionbyen startet 17. oktober. Av de 125.000 skal 60.000 være barn. 

– Situasjonen i Irak kommer trolig til å eskalere. Vi vet hvem som betaler den høyeste prisen for de voksnes krig - det er barna. De betaler nemlig med hele fremtiden sin, skriver kommunikasjonsrådgiveren. 

Les også: Satellittbildene viser forsvarsplanen til IS

Usikker fremtid 

Unicef bidrar med vann og sanitærartikler, i tillegg til vaksiner mot meslinger og polio. 76 prosent av dem som har flyktet, bor i FNs flyktningleirer. Unicef som er FNs hjelpeorganisasjon for barn er bekymret for skjebnen til barna i Mosul og Irak.

– Det er umulig å si om eller når Mosul blir gjenerobret fra ISIL. Offensiven har allerede tatt lang tid og det går hardt ut over lokalbefolkningen og aller verst barna. Vestsiden av byen har ikke fått forsyninger på en måned og vi er veldig bekymret for de som bor der. Vi har nok ennå ikke sett toppen av hjelpebehovet. 125.000 mennesker har flyktet, fortsatt er det rundt en million igjen i byen. Etter hvert som koalisjonsstyrkene trenger lengre inn i byen vil flere flykte og hjelpebehovet vil stige betraktelig, skriver Sandbu Ryeng.

Kommunikasjonsrådgiveren mener hjelpebehovet ville vært stort selv om offensiven skulle bli raskt avsluttet. 

– Befolkningen har levd under ISIL i to år. Mange er svært traumatiserte, flere er underernærte og det er mangel på både varer og penger- noe som gjør at det ikke er noe marked. Vi må være forberedt på å stille opp for befolkningen i Mosul lenge.

Les også: FN: Flere tusen barn på flukt fra Mosul

125.000 irakere skal være på flukt fra Mosul. 60.000 er barn, ifølge Unicef. Foto: Ahmad Al-rubaye / AFP


Populært