Palestinsk håp etter FN-vedtak om israelske bosetninger

Det bygges i bosettingen Beitar Ilit på den israelskokkuperte Vestbredden. Palestinerne krever byggestans før de vil gjenoppta fredsprosessen. Israel krever at palestinerne vender tilbake til forhandlingsbordet uten betingelser. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Palestinerne håper på mer internasjonal støtte for å få slutt på Israels bosetningspolitikk etter at FNs sikkerhetsråd i forrige uke fordømte Israels boligbygging på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

I sin første uttalelse etter at Sikkerhetsrådet vedtok resolusjonen, sier palestinernes president Mahmoud Abbas at han håper landene vil bli enige om en tidsplan for å få slutt på den israelske okkupasjonen under den planlagte Midtøsten-konferansen i Paris 15. januar.

– Vi håper denne konferansen kommer med en mekanisme og en tidsplan for å få slutt på okkupasjonen, sa Abbas på et møte med partifeller i Fatah tirsdag.

– Resolusjonen beviser at verden tar avstand fra bosetningene, ettersom de er ulovlige på vår okkuperte jord, deriblant i Øst-Jerusalem, sa Abbas videre.

Bakgrunn: – Kraftig tilbakeslag for Israel

Vil bygge raskere

FNs sikkerhetsråd fordømte de israelske bosetningene med 14 mot 0 stemmer, mens USA lot være å stemme. Tidligere har USA nedlagt veto mot lignende resolusjoner.

Israel, som har reagert svært sterkt på resolusjonen, viser imidlertid ingen tegn til å endre politikk, tvert imot. Myndighetene har de siste dagene fremskyndet planen om å bygge tusenvis av nye boliger i Øst-Jerusalem, og denne uken er planen ventet å bli godkjent av kommunestyret i Jerusalem.

– Vi er upåvirket av FN-avstemningen og av enhver annen instans som forsøker å diktere hva vi skal gjøre i Jerusalem, sier viseordfører Meir Turgeman til den israelske avisen Hayom.

Han sier også at han håper å få drahjelp fra USA når Donald Trump overtar som president. Trump har kritisert Sikkerhetsrådets Israel-resolusjon og lovet at ting vil bli annerledes «når det gjelder FN» når han flytter inn i Det hvite hus.

Les også: Diplomat kritiserer språkbruken til Israels Netanyahu

Bryter kontakt

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har vært rasende etter avstemningen og anklager president Barack Obama for å stå bak resolusjonen.

En rekke ambassadører er innkalt på teppet i Israels utenriksdepartement, og tirsdag kom beskjeden om at Israel inntil videre reduserer den diplomatiske kontakten med landene som stemte for resolusjonen.

Ifølge israelske aviser har Netanyahu bedt israelske tjenestemenn reise så lite som mulig til de aktuelle landene framover.

Det er også blitt meldt at Netanyahu har avlyst et møte med Storbritannias statsminister Theresa May under World Economic Forum i Davos i januar, men dette er ikke bekreftet.

Midtøsten-konferansen i Paris, som Israel også er sterkt kritisk til, skal holdes få dager før Obama går av som USAs president.

Les også:

Netanyahu slår i alle retninger etter FN-resolusjon

Trump: FN-resolusjon vil forvanske fredsforhandlinger

Israel vil ikke ha offisielt Ukraina-besøk etter FN-avstemning