Netanyahu slår i alle retninger etter FN-resolusjon

HISSIG: FN-resolusjonen falt ikke i god jord hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu lørdag. Foto: Dan Balilty/ Reuters / NTB scanpix
HISSIG: FN-resolusjonen falt ikke i god jord hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu lørdag. Foto: Dan Balilty/ Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rasende statsminister Benjamin Netanyahu la søndag ut på et hevntokt mot landene som sørget for at FNs sikkerhetsråd fordømte Israels bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag morgen innkalte det israelske utenriksdepartementet alle ambassadørene fra landene som stemte for resolusjonen som har ambassade i Israel. Senere ble også ambassadøren fra USA, som avsto fra å stemme, kalt inn på teppet.

Israelske kilder sier til avisa Haaretz at ambassadørene kan vente seg en real reprimande, og Ynet skriver at alvoret reflekteres av at de er kalt inn til tross for at de ikke arbeider på søndager, og at det er 1. juledag.

Samtidig varslet Netanyahu et møte i det israelske sikkerhetskabinettet for å drøfte stans i israelske bevilgninger til FN og FNs organisasjoner.

Den ukrainske statsministeren, som skulle komme på offisielt besøkt til Israel onsdag, måtte avlyse reisen da Israel kansellerte besøket, og senere kom det fram at Netanyahu avlyser et besøk fra Senegals utenriksminister i januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en israelsk tjenestemann har han også avlyst et møte med den britiske statsministeren Theresa May.

Avlyser bistand

Israel har også hjemkalt sine ambassadører i Senegal og New Zealand til konsultasjoner etter fredagens avstemning i FNs sikkerhetsråd. I tillegg er alle israelske bistandsprosjekter i Senegal avlyst.

New Zealand og Senegal fremmet sammen med Malaysia og Venezuela resolusjonsutkastet som Egypt trakk tilbake etter press fra Israel og USAs kommende president Donald Trump.

I alt 14 av de 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen som fordømmer bosetningene, inkludert i Øst-Jerusalem. USA avsto fra stemme, hvilket betyr at de før første gang på mange år ikke la ned veto mot en resolusjon om Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avgjørelsen som ble fattet, var skammelig og fordomsfull, men vi tåler det. Det vil ta tid, men denne avgjørelsen vil bli annullert, sa statsminister Netanyahu lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ultranasjonalistiske utdanningsministeren Neftali Bennett gjør seg etter resolusjonen til talsmann for en gang for alle å annektere store deler av Vestbredden og samtidig droppe ideen om en palestinsk stat på Vestbredden.

Les også: Israel raser mot USA etter historisk FN-resolusjon

– Amerikansk konspirasjon

Netanyahu sier til Jerusalem Post at han ikke er i tvil om at avstemningen er et resultat av en amerikansk sammensvergelse mot Israel, som president Barack Obama og utenriksminister John Kerry har stått bak.

– Vi tviler ikke på at Obama-regjeringen satte i gang dette, sto bak, samordnet teksten i resolusjonen og sikret at den ble vedtatt, sa Netanyahu søndag.

– Dette er selvfølgelig helt i strid med tradisjonell amerikansk politikk som går ut på ikke å sette betingelser for en endelig fredsløsning, sier han.

Han refererer til fredsforhandlingene med palestinerne som gikk i stå for flere år siden, først og fremst på grunn av Israels fortsatte utbygging av bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Israel raser mot USA etter historisk FN-resolusjon

I strid med folkeretten

Gjentatte FN-resolusjoner har slått fast at bosetningene på Vestbredden er ulovlige og i strid med folkeretten. Fredagens FN-resolusjon gjentar det og fastslår også at bosetningene er en hindring for fredsforhandlinger.

Landene med ambassadører i Israel som stemte gjennom resolusjonen, er Russland, Kina, Japan, Ukraina, Frankrike, Storbritannia, Angola, Egypt og Spania, foruten New Zealand og Senegal. I tillegg kommer USAs ambassadør Dan Shapiro.