Diplomat kritiserer språkbruken til Israels Netanyahu

Den «stygge» språkbruken til Israels statsminister Benjamin Netanyahu i kjølvannet av FNs resolusjon mot israelske bosetninger er «uakseptabel», sier en tidligere amerikansk diplomat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Språkbruken som rettes mot USAs president, er i seg selv uten sidestykke, og allierte bør ikke snakke slik til hverandre uansett hvor forbannet de er, sier Dan Kurtzer, som var USAs ambassadør i Israel under tidligere president George W. Bush.

Netanyahu har kritisert Barack Obama for å angivelig ha forsøkt å få på plass resolusjonen bak kulissene.

– Vi er ikke i tvil om at Obama-administrasjonen satt den i gang, sto bak den, skrev ordene i den og krevde at den skulle komme på plass, sa han søndag.

FN vedtok fredag en resolusjon som fordømmer byggingen av israelske bosetninger på palestinsk territorium, og ba Israel stanse dette umiddelbart.

Ambassadører fra samtlige medlemsland i FN som stemte for, ble kalt inn til et møte i det israelske utenriksdepartementet søndag.

– Bakhold

Det var fredag FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som krever full byggestans i de ulovlige bosetningene på Vestbredden. 14 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer stemte for resolusjonen.

USA avsto fra å stemme og brøt dermed med sin mangeårige praksis med å legge ned veto i Sikkerhetsrådet i Israels favør.

– Obama-administrasjonen gjennomførte et skammelig antiisraelsk bakhold, sa Netanyahu under lystenningsseremonien lørdag kveld.

Statsministeren understreket videre at han har snakket med både republikanske og demokratiske medlemmer av Kongressen, og at Israel «ikke er alene».

– Vi vil ikke la noen skade staten Israel, sa Netanyahu ifølge Haaretz.

I en uttalelse fra Netanyahus kontor som ble sendt ut fredag kveld, heter det at han ser fram til samarbeide med USAs påtroppende president Donald Trump.

Les også: Israel raser mot USA etter historisk FN-resolusjon

I strid med folkeretten

Gjentatte FN-resolusjoner har slått fast at bosetningene på Vestbredden er ulovlige og i strid med folkeretten. Fredagens FN-resolusjon gjentar det og fastslår også at bosetningene er en hindring for fredsforhandlinger.

Landene med ambassadører i Israel som stemte gjennom resolusjonen, er Russland, Kina, Japan, Ukraina, Frankrike, Storbritannia, Angola, Egypt og Spania, foruten New Zealand og Senegal. I tillegg kommer USAs ambassadør Dan Shapiro.

Les også: Fem ting du bør vite om den hellige byen

Personvernpolicy