Stephen Hawking advarer: Vi er i det farligste øyeblikket i menneskets historie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hawking: – Vi står overfor det farligste øyeblikket i menneskehetens utvikling Les mer Lukk

Fysikeren er bekymret for større ulikheter og klimautfordringene.

Verdens mest kjente fysiker bryter tausheten etter Donald Trumps valgseier i USA.

I en kommentar på The Guardian skriver Hawking at det vil være en stor feil å ignorere stemmene i Brexit og det amerikanske valget som utløp for en primitiv populisme, fra noen som ikke klarer å forholde seg til fakta.

– Det ligger en absolutt forståelig bekymring til grunn for en slik stemmegivning, for de økonomiske følgene av globaliseringen og de stadig raskere teknologiske endringene, skriver han.

Les også: Hawking: – Menneskeheten risikerer selvutslettelse

– Ikke merkelig

TRUMP: De økende forskjellene kan være en av grunnene til at Donald Trump ble president mener Stephen Hawking. Foto: Chris Bergin / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Hawking mener bekymringen er forståelig.

– Oppsummert lever vi i en verden med stadig større, ikke mindre, økonomisk ulikhet, der mange mennesker ser at ikke bare levestandarden deres, men også muligheten til å tjene til livets opphold i det hele tatt, er i ferd med å forsvinne, skriver han i The Guardian.

Og fortsetter:

– Det er ikke merkelig at de leter etter nye veier, noe både Trump og Brexit kan ha sett ut til å tilby.

Kommentaren er første gang briten ytrer seg offentlig etter at Trump ble valgt til USAs neste president 8. november.

Les også: Hawking: – Menneskeheten risikerer selvutslettelse

– Farligste øyeblikket

74-åringen er bekymret over at de store forskjellene i verden fortsetter å øke, samtidig som man mer enn noen gang må jobbe sammen for å redde klimaet.

– Vi står overfor enorme miljøutfordringer: klimaendringer, matvareproduksjon, overbefolkning, artsutryddelse, epidemier, forsuring av verdenshavene, skriver Hawking.

KLIMAENDRINGER: Mange breer trekker seg tilbake og minker på grunn av klimaendringene. Her fra breen inne i Hornsund, som ligger på sørvestsiden av Spitsbergen.Foto: Nina Haabeth / NTB scanpix Les mer Lukk

Les også: – Klimarapportene blir mer og mer uleselige

Vil ha samarbeid

Han maner til tettere samarbeid mellom verdensledere.

– Samlet er det en påminnelse om at vi står overfor det farligste øyeblikket i menneskehetens utvikling. Nå har vi den nødvendige teknologien til å ødelegge planeten vi lever på, men vi har ennå ikke utviklet evnen til å rømme fra den.

– Kanskje har vi om noen hundre år etablert kolonier av mennesker blant stjernene, men for øyeblikket har vi bare én planet, og den må vi samarbeide om å beskytte, skriver fysikeren.

SE VIDEO: Stephen Hawking frontet Syria-kampanje:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stephen Hawking fronter ny Syria-kampanje